PIAȚA CRIPTOMONEDELOR ÎN 2023

Home / PIAȚA CRIPTOMONEDELOR ÎN 2023

PIAȚA CRIPTOMONEDELOR ÎN 2023

February 8, 2024 | GEOPOLITICĂ | No Comments

Emilian M. Dobrescu

Cazul BKCoin

Pe 6 martie 2023, acestei firme de criptomonede cu sediul în Miami (SUA) i-au fost înghețate de urgență activele pentru că a derulat o schemă Ponzi de 100 de milioane de dolari, din care a plătit viața de lux a co-fondatorului: Securities and Exchange Commission (SEC) a luat măsuri împotriva BKCoin și a co-fondatorului său, Kevin Kang pentru că a strâns milioane de dolari și a folosit o parte din ei „pentru a face plăți de tip Ponzi”. BKCoin și Kang i-au asigurat pe investitori că banii lor vor fi folosiți pentru a tranzacționa criptomonede și că firma va genera randamente pentru investitori prin intermediul unor conturi gestionate separat; cu toate acestea, BKCoin și Kang au utilizat complet abuziv fondurile, potrivit autorității de reglementare.

„După cum se afirmă în plângere, inculpații nu au ținut cont de structura fondurilor, au amestecat activele investitorilor și au folosit peste 3,6 milioane de dolari pentru a face plăți de tip Ponzi către investitorii fondurilor”, a declarat SEC. Kang a fost acuzat, de asemenea, că a cheltuit cel puțin 371.000 de dolari din banii investitorilor pentru a plăti vacanțe, evenimente sportive și un apartament în New York City. El a încercat să ascundă dovezile prin crearea de documente false cu „solduri umflate ale conturilor bancare”, potrivit SEC. „Această acțiune evidențiază angajamentul nostru continuu de a proteja investitorii și de a dezrădăcina frauda în toate sectoarele valorilor mobiliare, inclusiv în domeniul activelor cripto”, a declarat Eric Bustillo, directorul biroului SEC din Miami.

Cerința FMI

La jumătatea lunii noiembrie 2023, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a cerut ţărilor member să facă mai multe eforturi proactive pentru dezvoltarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), 11 state, inclusiv din Caraibe şi Nigeria, au lansat deja CBDC: alte aproximativ 120 de țări explorează posibilitatea lansării, deşi progresele şi abordările diferă foarte mult, iar câteva chiar au abandonat ideea. „Am putea fi într-un moment în care sectorul public are nevoie să i se ofere mai multe indicaţii. Nu excludere, nu perturbare, ci, să acţionăm ca un catalizator, să asigurăm eficienţa şi siguranţa – şi să contracarăm fragmentarea”, a declarat Georgieva, într-un discurs rostit la Singapore.

Declaraţiile sale vin după ce FMI a publicat primul capitol al „manualului virtual” privind monedele digitale bancare centrale, menit să ajute statele să proiecteze şi să pună în aplicare CBDC şi să se asigure că noile tehnologii sunt interoperabile pe plan global. Cei care sprijină CBDC spun că acestea vor moderniza plăţile cu noi funcţionalităţi şi vor furniza o alternativă la numerarul fizic, a cărui utilizare este în declin continuu. În condiţiile în care tehnologia avansează atât de rapid, ţările trebuie să meargă acum înainte cu dezvoltarea CDBC, pentru a evita să rămână în urmă, a explicat şefa FMI: „În orice caz, trebuie să ridicăm o altă pânză ca să prindă viteză. Lumea se schimbă mai rapid decât cei mai mulţi îşi imaginează”…

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele. CBDC este o monedă digitală controlată de banca centrală, în timp ce criptomonedele sunt aproape întotdeauna descentralizate.

Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului şi ca un mod de a accelera plăţile interne şi externe.

Criptomoneda Bitcoin (BTC)

În primele șapte luni din 2023, volumul de tranzacționare cu BTC, cea mai populară criptomonedă din lume, a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, în timp ce investitorii au așteptat motive pentru a reintra pe piață. Potrivit datelor furnizate de CryptoQuant, la 26 august 2023, volumul de tranzacționare al BTC pe toate bursele a fost de 129.307 BTC, o scădere semnificativă față de maximul din luna martie 2023, de 3,5 milioane de BTC/zi, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 94%; pe 12 august 2023, volumul tranzacțiilor a fost de 112.317 BTC, cel mai scăzut nivel după 10 noiembrie 2018.

            În ciuda scăderii volumului de tranzacționare, prețul BTC a crescut cu 57% în primele șapte luni din 2023, față de perioada similară din 2022, ajungând la valoarea de 26.100 de dolari pentru un BTC, potrivit Coin Metrics. BTC a cunoscut o creștere la începutul lunii noiembrie 2023, care a dus-o până la 37.440 de dolari pe platform eToro, înainte de a se scădea ușor – astfel, Bitcoin a crescut cu 126% față de noiembrie 2023.

Veniturile obținute din mineritul cu BTC au atins un vârf în 2023, potrivit datelor blockchain.com: creșterea veniturilor din tranzacționările cu BTC a venit în paralel cu creșterile semnificative de preț ale BTC, la care a asistat piața în octombrie 2023: numărul așa-numiților milionari bitcoin a crescut în 2023 cu 237%, potrivit datelor de la BitInfoCharts.

Critomoneda Ether (ETH)

Tot la jumătatea lunii noiembrie 2023, ETH a avut o săptămână mai puternică decât bitcoin, crescând cu aproape 7,8% în șapte zile. A început săptămâna tranzacționându-se în jurul valorii de 1.880 de dolari, dar a urcat după trei zile la peste 2.100 de dolari pentru prima dată după luna mai 2022.

Pe parcursul a 12 luni în intervalul noiembrie 2022-noiembrie 2023, prețul ETH a crescut cu peste 67%.

Criptomoneda Euro

              Banca Centrală Europeană (BCE) a început încă din 2021 să analizeze fezabilitatea unei monede digitale: „BCE este îngrijorată că fără euro digital, Zona Euro va ajunge într-o poziţie geopolitică şi economică de zonă intermediară între marile companii de tehnologie din SUA şi sistemele de plată ale Chinei; nNici în2023, europenii nu dispun de platforme digitale”, a declarat Guido Zimmermann, economist senior la banca germană LBBW.

În toamna lui 2023, liderii europeni vor trebui să ia o decizie în această privință și să hotărască dacă BCE ar trebui să continue cu următorii paşi, care includ testarea aranjamentelor tehnice necesare. Aceștia sunt necesari pentru a ajunge într-un final la a da posibilitatea oamenilor să plătească în euro digital.

Președinta BCE, Christine Lagarde a făcut și ea referire la posibilele consecințe asupra euro din cauza tensiunilor dintre China și SUA, menționând că intrarea marilor tehnologii în plăţi ar putea creşte riscul de dominare a pieţei şi dependenţă de tehnologiile de plată străine, cu consecinţe asupra autonomiei strategice a Europei.

Criptomonedele în țările lumii

Franța

Criptomonedele sunt al doilea cel mai popular tip de investiții în rândul populației adulte franceze, potrivit unui sondaj al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) publicat pe 13 noiembrie 2023 de către  principalul organism de reglementare financiară al Franței, Autorité des Marchés Financiers: potrivit acestui sondaj, 9,4% din populația franceză deține active cripto, un procent puțin mai mic decât cei care dețin cel mai popular tip de activ de investiții, fondurile imobiliare (10,7%). Încă 2,8% dintre respondenți posedă jetoane nefungibile. Sondajul a măsurat, de asemenea, grupul de „noi investitori”, care au investit pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19 în martie 2020. Noii investitori sunt, în principal, bărbați (64%) semnificativ mai tineri decât investitorii tradiționali, cu o vârstă medie de 36 de ani, față de 51 de ani pentru cei care dețin active imobiliare; dintre aceștia, 54% dețin și active cripto.

Sondajul a scos în evidență că noii investitori individuali au un „nivel relativ scăzut de cunoștințe financiare”, în special cei din grupul cel mai tânăr, cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani; sondajul a fost realizat în rândul a 1.056 de respondenți în primăvara anului 2023, cu 40 de interviuri aprofundate despre nevoile și motivațiile acestora.

Franța urmărește în mod activ un rol de lider în Europa în economia digitală și inovații: în septembrie 2023, grupul local de telecomunicații Iliad a realizat o investiție de 100 de milioane de euro (106 milioane de dolari) pentru a finanța crearea unui „laborator de excelență” dedicat cercetării inteligenței artificiale la Paris. În noiembrie 2023, în cartierul de afaceri din afara Parisului, a fost inaugurat primul Institut de Cripto-Active, unul din puținele laboratoare de cercetări dedicate criptomonedelor în lume.

Italia – Decizia Ferrari

De la 15 octombrie 2023, firma de automobile de lux și pentru curse automobilistice a început să accepte plata în cripotmonede pentru mașinile sport de lux în SUA și va extinde acest sistem în Europa, în urma cererilor venite din partea clienților bogați (: marea majoritate a companiilor de top s-au ferit de criptomonede, deoarece volatilitatea bitcoin și a altor tokenuri le face nepractice pentru comerț – reglementările disparate și consumul ridicat de energie au împiedicat, de asemenea, răspândirea cripto ca mijloc de plată.

Se știe că, din 2021 și producătorul de automobile electrice Tesla, a început să accepte plata în bitcoin, cea mai important criptomonedă de pe piață. Directorul de marketing și comercial al Ferrari, Enrico Galliera, a spus că decizia a venit ca răspuns la solicitările pieței și ale dealerilor, deoarece mulți dintre clienții săi au investit în crypto: „Unii sunt investitori tineri, care și-au construit averile în jurul criptomonedelor, alții sunt investitori mai tradiționali, vor să-și diversifice portofoliile”. În timp ce unele criptomonede, cum ar fi ether, cea de-a doua ca mărime de piață, și-au îmbunătățit eficiența energetică, bitcoin continuă să fie criticat pentru mineritul său energointensiv.

Ferrari a livrat peste 1.800 de mașini în SUA, în prima jumătate a anului 2023. Galliera nu a precizat câte mașini se aștepta Ferrari să vândă prin intermediul cripto. El a spus că portofoliul de comenzi al companiei era puternic și complet rezervat până în 2025, dar compania a vrut să testeze acest mediu economic în expansiune: „Acest lucru ne va ajuta să ne conectăm cu oameni care nu sunt neapărat clienții noștri, dar care și-ar putea permite un Ferrari”, a spus el.

Compania italiană, care a vândut 13.200 de mașini în 2022, cu prețuri începând de la peste 200.000 de euro și ajungând până la 2 milioane de euro pe mașină, dorește să extindă sistemul de criptomonede și în Europa până în primul trimestru al anului 2024 și apoi în alte regiuni în care criptomonedele sunt acceptate legal. Europa, Orientul Mijlociu și Africa este cea mai mare regiune pentru vânzări a Ferrari, reprezentând 46% din totalul livrărilor de mașini în prima jumătate a lui 2023. „Interesul este același în SUA și în Europa, nu vedem diferențe mari”, a declarat Galliera.

Ferrari a apelat la unul dintre cei mai mari procesatori de plăți în criptomonede, BitPay, pentru plata din SUA, care permite tranzacții în bitcoin, ether și USDC, una dintre cele mai mari stablecoins. Ferrari ar putea folosi și alți procesatori de plăți în diferite regiuni: „Prețurile nu se vor schimba, nu vor exista taxe, nici suprataxe dacă plătiți prin criptomonede”, a spus Galliera.

Bitpay va transforma imediat plățile în criptomonede în monedă tradițională în numele dealerilor Ferrari, astfel încât aceștia să fie protejați de fluctuațiile de preț. „Acesta a fost unul dintre obiectivele noastre principale: evitarea, atât a dealerilor noștri, cât și a noastră, de a gestiona direct criptomonedele și de a fi protejați de fluctuațiile mari ale acestora”, a spus Galliera. În calitate de procesator de plăți, BitPay se va asigura că monedele virtuale provin din surse legitime, nu din activități infracționale sau că sunt folosite pentru spălarea veniturilor provenite din infracțiuni sau pentru a se sustrage de la plata taxelor.

Șeful de marketing și comercial al Ferrari a declarat că majoritatea dealerilor săi din SUA au semnat deja sau sunt pe cale să accepte acest system: „Sunt convins că și alții se vor alătura în curând plăților în criptomonedă”, a declarat Galliera.

Rusia – Tornado Cash

Doi fondatori ai Tornado Cash, cunoscutul mixer rusesc de criptomonede, au fost acuzaţi de spălarea a peste 1 miliard de dolari proveniţi din diferite infracţiuni: într-un nou rechizitoriu, Roman Storm şi Roman Semenov au fost acuzaţi de încălcarea sancţiunilor şi de spălare de bani prin intermediul Tornado Cash, inclusiv sute de milioane de dolari pentru Lazarus Group, un grup de hacking susţinut de statul nord-coreean. Acuzaţiile din rechizitoriu includ conspiraţie pentru a spăla bani, conspiraţie pentru a comite încălcări ale sancţiunilor şi conspiraţie pentru a opera o afacere de transmitere de bani fără licenţă.

Storm a fost arestat pe 23 august 2023 în statul Washington, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie, dar Semenov, cetăţean rus, rămâne în libertate. Al treilea cofondator, Alexei Pertsev, care nu este menţionat în această acţiune, se confruntă cu un proces la Amsterdam pentru implicarea sa în Tornado Cash. ”Roman Storm şi Roman Semenov au operat Tornado Cash şi au facilitat cu bună ştiinţă această spălare de bani”, a spus procurorul american Damian Williams, adăugând: ”Deşi susţineau public că oferă un serviciu de confidenţialitate sofisticat din punct de vedere tehnic, Storm şi Semenov ştiau de fapt că îi ajută pe hackeri şi că escrocii ascund roadele crimelor lor.”

Rechizitoriul susţine, de asemenea, că Storm şi Semenov au ales să nu pună în aplicare programe de cunoaştere a clienţilor sau de combatere a spălării banilor, aşa cum prevede legea şi, în schimb, au anunţat că Tornado Cash ”furnizează tranzacţii financiare anonime şi neidentificabile”. Brian Klein, avocatul lui Storm şi partener al Waymaker LLP, a declarat într-un comunicat: ”Suntem incredibil de dezamăgiţi de faptul că procurorii au ales să-l acuze pe domnul Storm”, adăugând că ei cred că procurorii ”au făcut acest lucru pe baza unei noi teorii juridice cu implicaţii periculoase pentru toţi dezvoltatorii de software”. Klein a adăugat: ”Dl. Storm cooperează cu ancheta procurorilor încă de anul trecut şi contestă că s-a implicat în vreo conduită criminală. Există mult mai mult în această poveste care va ieşi la iveală în proces”.     

Acţiunea comună din ziua de 23 august 2023 a inclus Biroul Federal de Investigaţii, Departamentul de Justiţie şi unitatea de Investigaţii Criminale a Serviciului Fiscal Intern. Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), care anterior a interzis americanilor să folosească Tornado Cash, în august 2022, l-a sancţionat şi pe Semenov. Tornado Cash este folosit de unii oameni ca o modalitate legitimă de a-şi proteja confidenţialitatea pe piaţa cripto încă în curs de dezvoltare.

Când un cumpărător plăteşte pentru ceva folosind un portofel cripto, destinatarul transferului are acces la portofelul cripto public al cumpărătorului, arătând detaliile contului şi istoricul. Utilizarea unui serviciu de amestecare criptografică precum Tornado Cash maschează aceste detalii prin anonimizarea fondurilor şi ascunderea identităţii cumpărătorului…

Însă serviciul a fost folosit şi într-o serie de furturi criptografice importante în 2022, inclusiv furtul de monede cripto de la Ronin, o reţea care sprijină jocul de jetoane nefungibile Axie Infinity, şi un atac de 100 de milioane de dolari asupra startupului american Harmony: ambele au fost conectate de cercetătorii de securitate cu Lazarus Group. Firma de analiză blockchain Elliptic a constatat că venituri de cel puţin 1,5 miliarde de dolari din infracţiuni precum ransomware, hackuri şi fraude au fost spălate prin Tornado Cash şi că toate cele 100 de milioane de dolari furate de pe podul Harmony în iunie au fost spălate prin intermediul serviciului.

Trezoreria SUA a citat anterior o cifră mult mai mare pentru Tornado Cash şi a spus că a fost folosit pentru a spăla mai mult de 7 miliarde de dolari, în monede virtuale, de la lansarea sa în 2019. Această cifră se referă la valoarea totală a activelor cripto care au fost trimise prin Tornado. Unele instrumente de analiză blockchain au reuşit ”să demixeze” monedele cripto trimise prin Tornado pentru a identifica sursa fondurilor. Elliptic spune că a reuşit să urmărească criptomonedele furate de la Harmony în mai multe portofele noi, de exemplu. Prin includerea Tornado Cash pe lista neagră, Departamentul de Trezorerie a spus că urmăreşte infractorii, care au folosit serviciul pentru a spăla monede virtuale în valoare de peste 7 miliarde de dolari, de la lansarea sa, în 2019.

SUA – Platforma Binance de tranzacționare pentru criptomonede a devenit cea mai mare din lume

Pe 21 noiembrie 2023, investitorii au retras aproximativ 956 de milioane de dolari de la platforma pentru criptomonede Binance, după ce şeful acesteia, Changpeng Zhao, a demisionat şi s-a confruntat cu închisoarea, după ce a pledat vinovat pentru soluţionarea unei anchete legată de finanţare ilicite în SUA de ani de zile: acordul, prin care Binance va plăti 4,3 miliarde de dolari autorităţilor americane, ridică întrebări cu privire la viitorul celei mai mari platforme de criptomonede din lume şi marchează o altă lovitură pentru o industrie afectată de scandaluri. Zhao a fost înlocuit de Richard Teng, un director senior al Binance care s-a alăturat companiei în 2021.

Datele de la platforma de analiză Nansen, care nu includ fluxurile de Bitcoin, au semnalat că unii investitori au fost îngrijoraţi de ştiri şi au retras active de pe platformă: cu toate acestea, active de peste 65 de miliarde de dolari rămân pe platformă. Binance a înregistrat ieşiri semnificative de valută de la anunţ, dar, în raport cu deţinerile totale, este destul de mic”, au spus analiştii Nansen. Prin comparaţie, investitorii au scos aproximativ 1,43 miliarde de dolari de pe platformă şi de la filiala sa din SUA, în iunie 2023, după ce Comisia de Valori Mobiliare din SUA a dat în judecată compania: printre presupusele sale ilegalităţi, Binance nu a raportat peste 100.000 de tranzacţii suspecte, inclusiv cu organizaţii pe care SUA le descriu drept grupuri teroriste – Hamas, Al Qaeda şi Statul Islamic din Irak şi Siria, au declarat autorităţile. De asemenea, platforma nu a raportat niciodată tranzacţii cu site-uri web dedicate vânzării de materiale de abuz sexual asupra copiilor şi a fost unul dintre cei mai mari beneficiari ai veniturilor din ransomware, au spus adminostratorii Binance.

Avocaţii lui Zhao, care a fondat Binance în 2017, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Pe 21 noiembrie 2023, Zhao a recunoscut: ”Am făcut greşeli şi trebuie să îmi asum responsabilitatea”. În timp ce autorităţile i-au investigat pe Zhao şi Binance de ani de zile, ieşirea lui Zhao marchează o dezvoltare dramatică pentru una dintre cele mai puternice figuri din industria cripto. Zhao, care locuieşte în Dubai, şi-a depus pledoaria la un tribunal din Seattle și a fost de acord să plătească o amendă de 50 de milioane de dolari, se confruntă cu o pedeapsă maximă de 18 luni de închisoare în conformitate cu regulile federale şi a fost de acord să nu facă apel până la pronunțarea sentinței. Zhao va fi audiat pe 23 februarie 2024 la Seattle (SUA); el a plătit o cauţiune de 175 de milioane de dolari, iar alte 15 milioane de dolari sunt păstrate într-un cont fiduciar, potrivit unuji document al instanţei. El a fost de acord să se întoarcă în Statele Unite cu 14 zile înainte de pronunțarea sentinței.

Criptoactivele – mijloc de finanțare a activităților teroriste

            Guvernele din întreaga lume și-au intensificat acțiunile de reprimare a surselor de finanțare a grupurilor teroriste după atacul sângeros al Hamas în Israel, din 7 octombrie 2023. Cripto reprezintă o parte mică, dar mortală, din finanțarea globală a terorismului: cercetările efectuate de firma de analiză Elliptic în 2021 au estimat că portofelele legate de aripa militară a Hamas au primit mai mult de 7,3 milioane de dolari în monede digitale, inclusiv în Dogecoin, criptomoneda preferată de Elon Musk.

            Aceste sume nu sunt prea mari în comparație cu cele 100 de milioane de dolari pe care Iranul le trimite anual către Hamas și alte grupări teroriste palestiniene sau cu cele 360 de milioane de dolari oferite de Qatar ca ajutor annual pentru Gaza, sau cu cele aproximativ 300 de milioane de dolari pe care Hamas le obține prin impozitarea afacerilor și extorcare, estimate de Matthew Levitt de la Washington Institute.

            În condițiile războiului purtat de statul Israel contra Hahas din luna octombrie 2023, Israelul a luat cu asalt conturile criptografice legate de Hamas și a înghețat un cont bancar al Barclays aparent legat de gruparea teroristă,

            De asemenea, Trezoreria SUA a impus sancțiuni entităților și operatorilor financiari legați de Hamas, printre care se numără o firmă de transfer de bani și de criptomonede cu sediul în Gaza, denumită „Buy Cash”, precum și facilitatori care folosesc companii din Sudan pentru a spăla bani și a genera venituri. Anunțul Trezoreriei SUA a evidențiat nu doar partea de strângere de fonduri provenind din criptomonede, ci și utilizarea Buy Cash pentru a transfera fonduri către Hamas.

Necesitatea reglementării mai puternice a domeniului

            În SUA, Comisia pentru valori imobiliare și burse (SEC) a propus reguli care ar obliga firmele, inclusiv bursele de criptoactive, să se înregistreze și să respecte un sistem de reguli, într-un mediu în care oferirea de servicii de custodie de către bănci a fost descurajată de către autorități, care au devenit mult mai stricte.

            Binance, cea mai mare bursă de criptoactive din lume a anunțat că se gândește la încheierea relațiilor de afaceri cu entități din SUA și delistarea proiectelor care au fost create în SUA. Acest răspuns vine după ce Paxos a anunțat că a oprit, la cererea autorităților din New York, emiterea de BUSD, un instrument de tip stablecoin, emis sub brandul Binance. Bursa a anunuțat deja suspendarea depunerilor și retragerilor de dolari americani. 

            Un studiu al Băncii Reglementelor Internaționale (BIS), arată că, între 2015 și 2022, un investitor mediu a pierdut 431 dolari, aproape jumătate din investițiile de 900 de dolari prin aplicațiile monitorizate în 95 de țări; în țări emergente precum India, Thailanda, Brazilia sau Turcia, ponderea pierderilor a fost și mai mare. Cu o tot mai atentă și strânsă perspectivă de reglementare, orizontul mediu și lung devine neclar pentru mai toate proiectele din spațiul cripto, în Timp ce modul de operare al burselor este pus sub semnul întrebării.

            În Hong Kong, comisia de supraveghere a piețelor de capital a publicat pe 20 februarie 2023 un nou set de reguli pentru tranzacțiile cu criptomonede, între care licențierea firmelor din domeniu și o dezbatere privind permisiunea de a oferi sau nu acces la platformele de tranzacționare investitorilor din retail.

              Tranzacțiile criptografice nu sunt supuse acelorași verificări de detectare a fraudelor, de combatere a spălării banilor sau a activităților suspecte ca cele tradiționale. În industria cripto tranzacțiile cu bani negri sunt o caracteristică: marile burse de criptomonede, precum Binance, cea mai mare din lume, crează o rețea de plăți transnațională folosită mult de infractori. În 2022, tranzacțiile ilicite cu criptomonede au depășit 20 de miliarde de dolari, potrivit firmei de analiză a datelor Chainalysis, în creștere de la 18 miliarde de dolari în 2021, o creștere de 68%. Numai în Regatul Unit al Marii Britanii, National Crime Agency estimează că peste un miliard de dolari de numerar ilicit este transferat în străinătate folosind criptomonedele în fiecare an.

Concluzii

Una din cele mai surpinzătoare evoluții în ultimii ani a avut-o piața criptomonedelor în 2023, piață pe care s-au înregistrat creșteri și căderi spectaculoase de valoare, încercări nereușite de reglementare din partea autorităților bancare, dar și o deziorientare generală, mai ales din partea cumpărătorilor de criptomonede. Printre țările imșportante în care criptomonedele au rămas restricționate în 2023 s-a numărat și China…

            2023 a fost un an de încercare pe piața criptomonedelor: investitorii și-au recăpătat speranța în revenirea spectaculoasă a Bitcoin-ului la tranzacțiile și prețurile în dolari anterioare, dar numeroși jucători caută altă criptomonedă pe care încă nu o au la dispoziție. Piața atent supravegheată de autoritățile locale și unde au avut loc cele mai multe tranzacții cu criptomeonedde a fost din nou piața SUA…

În anii care vin, tendințele înregistrate pe piața criptomonedelor în 2023 vor continua, producând perturbări și mai mari pe piețele financiare și bancare. Soluția este una singură acum când știm cum se manifestă piața criptomonedelor: reglementarea ei foarte precisă.

Webografie

  1. Bitcoin a început să dea din nou semne de viață. La ce nivel a ajuns cea mai importantă criptomonedă | adevarul.ro, postat pe 21 februarie 2022
  2. Bitcoin sparge pragul de 37.000 dolari. Numărul de milionari crește vertiginos | adevarul.ro, postat pe 15 noiembrie 2023
  3. Criptomonedele, finanțarea mortală a teroriștilor – Ziarul National, postat pe 19 octombrie 2023
  4. Criptomonedele sunt al doilea cel mai popular activ de investiții din Franța, dar noii investitori au un ‘nivel relativ scăzut de cunoștințe financiare’ (stiripesurse.ro), postat pe 23 noiembrie 2023
  5. FMI cere accelerarea dezvoltării monedelor digitale bancare centrale – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (uzpr.ro), postat pe 17 noiembrie 2023
  6. https://www.national.ro/diverse/criptomonede-pentru-infractiuni-20-de-miliarde-de-dolari-in-tranzactii-ilicite-793536.html, postat pe 24 aprilie 2023
  7. https://www.stiripesurse.ro/moment-istoric-ferrari-va-accepta-criptomonedele-ca-modalitate-de-plata-pentru-masinile-sale_3106744.html), postat pe 15 octombrie 2023
  8. Investitorii au retras aproximativ 956 de milioane de dolari de la platforma cripto Binance după demisia CEO-ului Changpeng Zhao (stiripesurse.ro), postat pe 21 noiembrie 2023
  9. Tensiunile dintre Statele Unite și China s-au redus, afirmă Antony Blinken. Pretenția Beijingului în privința Taiwanului rămâne un motiv de îngrijorare | stiri.tvr.ro – Site-ul de stiri al TVR, postat pe 21 ianuarie 2023)

About Author

Translate »