CE STĂ LA BAZA CONFRUNTĂRII HAMAS-ISRAEL ÎNCEPUTĂ PE 7 OCTOMBRIE 2023

Home / CE STĂ LA BAZA CONFRUNTĂRII HAMAS-ISRAEL ÎNCEPUTĂ PE 7 OCTOMBRIE 2023

Emilian M. Dobrescu

Pe 7 noiembrie 2023, la o lună de la începerea ostilităților reciproce, gruparea Hamas a anunțat un bilanț actualizat pentru Gaza (LIVE TEXT | Război în Israel – Gaza a devenit un cimitir pentru copii (stiripesurse.ro)): 10.022 de morți, între care 4.104 de copii, 2.641 de femei şi 611 bătrâni; alte 25.408 de persoane au fost rănite și este neclar câţi combatanţi au fost ucişi în Fâșia Gaza…

Apoi, pe 3 decembrie 2023, Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat că bombardamentele şi operaţiunile militare israeliene au făcut 15.523 de morţi şi 41.316 de răniţi, majoritatea civili, în enclava palestiniană (https://www.stiripesurse.ro/se-complica-situatia-pentru-israel-ancheta-internationala-pentru-crime-de-razboi_3160363.html).

          Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe 7 octombrie 2023 pe teritoriul israelian, soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ bazat pe datele oficiale israeliene. Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Gaza (https://www.stiripesurse.ro/benjamin-netanyahu-de-neclintit-ce-i-a-transmis-lui-joe-biden-in-prima-conversatie-telefonica-din-acest-an_3205475.html): ca represalii pentru atac, Israelul a promis să “anihileze” Hamas, bombardând Fâşia Gaza şi desfăşurând operaţiuni militare intensive acolo. Conform bilanţului publicat pe 20 ianuarie 2024, de Ministerul Sănătăţii al Hamas, 24.927 de persoane, marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, au fost ucise şi 62.108 rănite în operaţiunile israeliene.

            CONFLICTUL PLANIFICAT DINTRE ISRAEL ȘI HAMAS

După 11 septembrie 2001, majoritatea oamenilor au crezut povestea potrivit căreia câțiva teroriști musulmani au deturnat la întâmplare niște avioane comerciale și le-au izbit în turnurile World Trade Center, iar pe un altul direct în Departamentul de contabilitate al Pentagonului, în ciuda faptului că Statele Unite sunt o superputere puternic protejată (https://www.activenews.ro/externe/Conflictul-planificat-dinainte-intre-Israel-si-Hamas-o-continuare-a-operatiunii-9-11-sub-steag-fals-185772, postat pe 20 noiembrie 2023): în 2023 un lucru similar s-a întâmplat din nou în legătură cu ”atacul Hamas” asupra Israelului, care sfidează orice logică, având în vedere că granițele Israelului sunt atât de puternic păzite și aparent impenetrabile, încât așa ceva ar fi fost imposibil dacă nu ar fi existat un ordin de suspendare a pazei acestor granițe…

„Atacul din partea Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului a fost prima fază a unui complot conceput de către neoconservatorii americani și Netanyahu cu scopul de a reînnoi atacul SUA asupra furnizorilor Hezbollah în numele Marelui Israel”, avertizează economistul american Paul Craig Roberts, cu privire la starea actuală a lucrurilor: „Marele Israel este bazat pe o credință sionistă că Israelul cuprinde teritoriul de la Nil din Egipt până la Eufrat în Irak. Scopul 9/11 a fost să lanseze, sub pretextul unui «război împotriva terorismului», războaiele cerute de neoconservatorii americani în publicațiile lor și despre care ne-a vorbit generalul Wesley Clark, spunând că trebuie duse împotriva dușmanilor Israelului din Orientul Mijlociu: ”Scopul «războiului Washingtonului împotriva terorismului» a fost să distrugă furnizorii Hezbollah – Irak, Siria și Iran. A susține Israelul înseamnă a susține un stat polițienesc totalitar, condus de globaliști, în care „aleșii” stăpânesc cu mână de fier asupra „păgânilor”.

Din acest motiv, „războiul împotriva terorismului” nu se va sfârși niciodată, cel puțin nu până când Marele Israel nu va fi realizat, caz în care lumea va avea probleme mult mai mari, având de-a face în principal cu planul sionist de înrobire globală a tuturor „păgânilor”. „Ceea ce s-a întâmplat cel mai probabil este că agenții israelieni care s-au infiltrat în Hamas au fost instruiți să convingă Hamas să lanseze atacul, promițând că vor avea capacitatea de a dezactiva bariera și a-i lua prin surprindere pe israelieni”, spune Paul Craig Roberts despre atacul din 7 octombrie 2023 și despre modul cum ar fi eșuat: „Israelul primește astfel suport pentru distrugerea rămășițelor Palestinei și încorporarea întregii Palestine în Israel, punând astfel capăt oricărei perspective cu privire la soluția două state și, în același timp, soluționând problemele juridice și politice ale lui Netanyahu, prin transformarea lui într-un erou care a consolidat Palestina sub Israel”.

DOSARUL DIN 2016 despre ATACUL HAMAS

”Nu este un scenariu imaginabil”: astfel a subestimat premierul Israelului Benjamin Netanyahu alarma trasă de ministrul Apărării din 2016, Avigdor Liberman pusese negru pe alb presimțirea catastrofei (https://www.stiripesurse.ro/dosarul-socant-de-detaliat-care-a-ajuns-pe-masa-lui-netanyahu-atacul-hamas-a-fost-anuntat-din-2016_3124763.html):  ”Hamas se pregătește pentru un conflict cu Israel”, scria în dosarul șocant remis în urmă cu șapte ani șefului de Stat Major și prim-ministrului israelian. Documentul a fost publicat pe 31 octombrie 2023 de ziarul israelian “Yediot Ahronoth” și efectiv relatează masacrul care a început pe 7 octombrie, când milițienii palestinieni au atacat statul evreu, provocând moarte, durere și luând ostatici 230 de oameni.

“Va avea loc un atac terorist de proporții enorme din partea Hamas”, scrie în cele 11 pagini ale documentului întocmit de fostul ministru. Liberman evidenția, de asemenea, că organizația palestiniană plănuia să folosească forțele militare pentru a captura și a lua ostatici evrei. Dosarul a fost transmis tuturor funcționarilor diplomatici și de securitate, dar șeful de Stat Major al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) de atunci, ministrul Gadi Eisenkot și prim-ministrul Netanyahu l-au considerat “un scenariu improbabil”.

“Amânarea deciziei de a efectua un atac preventiv asupra Fâșiei Gaza după iunie 2017 ar fi o greșeală gravă, cu consecințe de amploare”, a scris Liberman. “În unele privințe, chiar mai rău decât consecințele războiului de Yom Kippur, când vine vorba de efectele asupra frontului intern israelian, asupra conștiinței cetățenilor israelieni, asupra imaginii și statutului Israelului în regiune”. Apoi, ca o adevărată profeție, fostul ministru anunța: “Hamas intenționează să mute următoarea confruntare pe teritoriul israelian prin desfășurarea unor forțe considerabile și înalt calificate (forța Nukhba, de exemplu) pe teritoriul israelian, cucerind în același timp un oraș israelian (sau chiar orașe) și luându-le ostatice, ceea ce, pe lângă pagubele fizice aduse oamenilor înșiși, ar dăuna grav conștiinței și moralei israelienilor”.

Din dosar nu lipsea nici avertismentul despre lucrul care crește astăzi, după izbucnirea conflictului, tensiunea în Orientul Mijlociu și crește riscul de escaladare: amenințarea Iranului. “Noi fronturi s-ar putea deschide, dacă Statele Unite vor continua să sprijine Israelul”, a declarat ministrul iranian de externe Hossei Amirabdollahian într-un interviu acordat “Bloomberg” pe 28 octombrie 2023: “Dacă Statele Unite continuă ceea ce au făcut până acum, atunci s-ar putea deschide noi fronturi împotriva lor. Aș dori să avertizez că uciderea în continuare a femeilor și a copiilor va face ca situația din regiune să scape de sub control. Statele Unite trebuie să decidă: vor să intensifice războiul?”

Încă din 2016, Liberman prevăzuse toate acestea: “Noi fronturi s-ar putea deschide pentru Statele Unite, dacă vor continua să susțină Israelul fără echivoc”. Și, apoi: “Hamas dorește ca următoarea campanie împotriva Israelului să aibă loc pe mai multe fronturi, deschizându-le pe lângă Fâșia Gaza (Liban, Siria, Iordania, Sinai), precum și împotriva țintelor evreiești din întreaga lume”. Nu întâmplător fostul ministru, într-un comunicat pe marginea dosarului și scris cu majuscule, a subliniat: “În următoarea confruntare, în cadrul campaniei pe multiple fronturi, Hamas va fi un partener activ în străinătate”…

Avigdor Liberman recunoștea de asemenea că bariera de separare israeliană nu oferea protecția amplă necesară pentru locuitorii întregii zone: “Obstacolul de securitate reprezentat de Gaza, cu diversele sale mijloace și capabilități, este, desigur, un ingredient important în strategia actuală de apărare împotriva Gazei, dar nu poate fi o singură strategie. Istoria modernă și precedentele din trecut demonstrează că gardurile și fortificațiile nu împiedică războaiele și nu sunt o garanție a păcii și securității”.

”EVANGHELIA”

Tel Avivul se bazează pe un program de Inteligență Artificială, botezat „Evanghelia”, pentru a selecționa cu mare rapiditate țintele din Gaza (https://www.activenews.ro/opinii/Programul-%E2%80%9EEvanghelia-Cum-este-rasa-Gaza-Israelul-foloseste-o-%E2%80%9EFabrica-de-asasinat-in-masa-186033, postat pe 3 decembrie 2023): la precedentele operațiuni din Gaza, țintele armatei israeliene se epuizau adeseori. Un comunicat publicat pe site-ul armatei israeliene arată că acum aceasta folosește „Evanghelia” pentru a „furniza ținte într-un ritm rapid. Grație obținerii rapide și automate a informațiilor” programul „Evanghelia” oferă operatorilor săi propuneri de ținte „cu scopul unei adecvări complete între recomandările mașinii și identificările efectuate de o persoană”.

Aviv Kochavi, fost șef al forțelor armate israeliene, a declarat că sistemul „Evanghelia” a fost folosit prima oară în campania de bombardare a Gazei din mai 2021. El a spus: „Pentru a avea o perspectivă, în trecut identificam în Gaza 50 de ținte pe an. Acum, această mașină identifică 100 de ținte pe zi, dintre care 50% sunt atacate”.

Armata israeliană nu a divulgat datele pe care le introduce în „Evanghelia” pentru ca programul să ofere o listă de ținte. „Evanghelia” este utilizată ca o „fabrică de asasinat în masă”. Programul selectează domiciliile celor suspectați că sunt membri de rang inferior al Hamas pentru a fi distruse.Mai multe surse au declarat pentru publicație că bombardamentele asupra acestor adrese pot ucide numeroși civili.

Una dintre surse a fost critică la adresa „Evangheliei”: „Mă gândeam că era ca și cum [militanții palestinieni] ar bombarda toate reședințele private ale familiilor noastre atunci când [soldații israelieni] se duc să doarmă acasă în weekend.” „Evanghelia” joacă un rol cheie în cadrul operațiunilor militare din Gaza. Un fost înalt ofițer din armata israeliană a declarat pentru Guardian că agenții care folosesc „Evanghelia” utilizează un calcul „foarte precis” al numărului sau procentului de civili care fug dintr-o clădire înainte de un bombardament iminent…

În cursul acestui conflict, în primele două luni, Israel a lovit peste 15.000 de ținte. Potrivit Observatorului Euro-Med al Drepturilor Omului, Israelul a lansat asupra Fâșiei Gaza peste 25.000 de tone de explozibil. Armata israeliană raportează că nu a ucis decât între 1.000 și 2.000 de membri presupuși ai Hamas. În același timp, cel puțin 15.000 de civili ar fi fost uciși, între care 6.000 de copii. „Priviți peisajul fizic din Gaza. Asistăm la raderea totală a unei zone urbane cu arme explozibile grele; așadar, a pretinde că forța exercitată este precisă și limitată nu este confirmată de realitate.”

Imagini din Gaza, oferite de drone și sateliți arată că peste 100.000 de clădiri au suferit distrugeri. Un comandant din serviciile de informații le-a spus subordonaților săi, după 7 octombrie, că obiectivul era de a „ucide cât de mulți membri Hamas”, drept care criteriul pierderilor provocate civililor palestinieni a fost considerabil flexibilizat, mai arată publicația citată.

Pe 30 noiembrie 2023, New York Times a relatat că guvernul israelian era la curent cu planul Hamas pentru 7 octombrie de mai bine de un an. Articolul a explicat faptul că oficialii israelieni au apreciat că „Hamas nu avea capacitatea de a ataca și nu va îndrăzni să o facă. Această convingere a fost atât de puternică în sânul guvernului israelian, au declarat oficialii, încât au ignorat dovezile tot mai numeroase care indicau contrariul”.

HARTA LUI NETANYAHU

La 22 septembrie 2023, cu ocazia discursului rostit la Naţiunile Unite, Benjamin Netanyahu, primul ministru al Israelului prezenta o hartă cu consecinţele Acordului Abraham, născut atunci când SUA au intermediat întâlnirile dintre Israel şi o serie de ţări arabe. Pe hartă scrie ”Noul Orient Mijlociu”: este harta noii ţări Israel, Marele Israel, care include Iordania, Peninsula Sinai etc. şi ceea ce urmează să ocupe, informa la vreme respectivă cotidianul turcesc CumHurryet (vezi site-ul https://yogaesoteric.net/planul-abraham-si-ciudata-harta-aratata-de-netanyahu-liderilor-lumii-au-sters-fasia-gaza-cu-mult-inainte-sa-inceapa-razboiul/, postat pe 31 octombrie 2023).

În discursul rostit în Adunarea Generală a ONU, cu două săptămâni înainte de ”atacul Hamas”, Benjamin Netanyahu pune accent pe regiunea bogăţiilor care vor apărea odată cu Acordul Abraham între ţările arabe şi Israel: în centrul acestui Orient Mijlociu se află Israelul, se întâlnesc tehnologia israeliană cu banii arabilor bogaţi. Israelul va deveni şi mai bogat.

Dar pe hartă nu există Palestina… Harta indică în mod clar scopul principal al Acordului Abraham, iar Netanyahu le impune, le explică arabilor cu această hartă, dacă nu au înţeles… Este posibil ca Hamas să fi organizat acest atac pentru a distruge Acordul Abraham, care a vândut Palestina. Acest argument este susținut de hartă. Lipsa speranţei, sărăcia, lipsa unui viitor şi poate ideea că a fost vândută de către ţările arabe au împins Hamasul la un atac sângeros. Chiar riscând un atac major din partea Israelului și pierderi uriașe de vieți omenești, chiar și expulzarea din Fâşia Gaza… Hamas şi-a atins scopul: țările arabe au suspendat acordul, iar pentru moment harta noului Orient Mijlociu şi această pagină au fost închise.

Noua situaţie oferă Chinei noi oportunităţi în regiune, China s-a împăcat cu Arabia Saudită şi Iranul. Scopul SUA cu Acordul Abraham era acela de a oferi o protecţie şi mai mare Israelului şi de a destabiliza realțiile Iran-China și Arabia Saudită-China.

Acum totul arată că acordurile din care nu face parte Palestina, în care se consideră că Palestina nu există, în care palestinienii sunt șterși de pe pământurile lor și din Istorie nu vor dăinui, iar în Orientul Mijlociu nu va veni pacea până când palestinienilor nu li se va face dreptate… Dacă masacrul va continua în Fâşia Gaza şi dacă va fi şi ocupată, deasupra lumii vor apărea nori negri…

Al Doilea Război Mondial a izbucnit din cauza tratatului pe care Germania a fost obligată să-l semneze la încheierea Primului Război Mondial, în care onoarea germanilor era întru totul încălcată: aşa au apărut nazismul şi Hitler. Acum lumea occidentală este în favoarea războiului şi nu în favoarea păcii în Orientul Mijlociu…

Ocuparea Fâşiei Gaza include, fără îndoială, şi posibilitatea uni război care se va extinde parţial în Orientul Mijlociu, inclusiv în Turcia. Dacă SUA se vor zbate în continuare, economia lorva merge în jos și vor fi nevoite să se retragă şi mai mult din faţa Chinei… Doi se bat și al treilea câștigă!

MOHAMMED DEIF, ”OMUL FĂRĂ CHIP”

Israelul a considerat atacul din 7 octombrie 2023 – comis de Hamas – drept propriul moment 11 septembrie 2001 (Mohammed Deif, ‘omul fără chip’. Totul despre comandantul Hamas care timp de peste doi ani a pus la cale atacul asupra Israelului (stiripesurse.ro), postat pe 13 octombrie 2023): mintea secretă din spatele atacului, militantul palestinian Mohammed Deif, a numit acest atac – “Potopul al-Aqsa”; supravieţuitor a şapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, comandantul Deif vorbeşte rar şi nu apare niciodată în public. Aşa că atunci când canalul de televiziune al Hamas a anunţat că urmează să vorbească sâmbătă 7 octombrie 2023, palestinienii au ştiut că se pregăteşte ceva important: “Astăzi, furia al-Aqsa, furia poporului şi naţiunii noastre explodează. Mujahedinii noştri, astăzi este ziua voastră pentru a-l face pe acest criminal să înţeleagă că timpul său s-a încheiat”, a spus Deif în înregistrare.

Fraza pe care cel mai vânat om de către Israel a folosit-o în înregistrarea audio difuzată pe 7 octombrie 2023, în timp ce Hamas lansa mii de rachete din Fâşia Gaza, a indicat că atacul a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene de la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim. Era în mai 2021, când, după un raid asupra celui de-al treilea loc sfânt al Islamului, care a înfuriat lumea arabă şi musulmană, Mohammed Deif a început să planifice operaţiunea care a ucis 1.300 de persoane în Israel şi a rănit peste 3.300 Planul “a fost declanşat de scenele şi imaginile în care soldați israelieni luau cu asalt moscheea Al-Aqsa în timpul Ramadanului, bătând credincioşii musulmani, atacându-i, târând bătrâni şi tineri afară din moschee”, a declarat sursa din Gaza. “Toate acestea au alimentat şi au aprins furia”, a explicat sursa.

Născut sub numele de Mohammad Masri în 1965 în tabăra de refugiaţi Khan Yunis, înfiinţată după războiul arabo-israelian din 1948, liderul militant a devenit cunoscut sub numele de Mohammed Deif după ce s-a alăturat Hamas în timpul primei Intifada – revoltă palestiniană – care a început în 1987. Deif a fost arestat de Israel în 1989 şi a petrecut 16 luni în detenţie, a declarat o sursă Hamas. El a obţinut o diplomă în ştiinţe la Universitatea Islamică din Gaza, unde a studiat fizică, chimie şi biologie; a manifestat o afinitate pentru arte, conducând comitetul de divertisment al universităţii şi jucând pe scenă în comedii.

Urcând în rândurile ierarhiei Hamas, Deif a dezvoltat reţeaua de tuneluri a grupului şi a girat cu expertiza sa fabricarea de bombe. Timp de zeci de ani a fost în fruntea listei celor mai căutate persoane din Israel, fiind considerat personal responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigaşe cu bombă. Pentru Deif, a rămâne în umbră a fost o chestiune de viaţă şi de moarte. Surse din Hamas au declarat că şi-a pierdut un ochi şi a suferit răni grave la un picior într-una dintre tentativele de asasinat din Israel. Soţia sa, fiul său de 7 luni şi fiica sa de 3 ani au fost ucişi într-un atac aerian israelian în 2014.

Supravieţuirea sa în timp ce conducea aripa armată a Hamas i-a adus statutul de erou popular palestinian. În videoclipuri, el este mascat sau se vede doar o umbră a sa; el nu foloseşte tehnologia digitală modernă, cum ar fi telefoanele inteligente: “Este evaziv, este omul din umbră”, spune o sursă apropiată Hamas.

Există doar trei imagini ale lui Deif: una de când era în vârstă de 20 de ani, o alta cu el mascat şi o imagine a umbrei sale, care a fost folosită atunci când a fost difuzată caseta audio. Nimeni nu se ştie unde se află Deif, deşi cel mai probabil se află în Gaza, în labirintul de tuneluri de sub enclavă; o sursă din serviciile secrete israeliene a declarat că Deif a fost implicat direct în planificarea şi aspectele operaţionale ale atacului Hamas asupra civililor israelieni de sâmbătă 7 septembrie 2023…

Surse palestiniene au declarat că una dintre casele lovite de raidurile aeriene israeliene în Gaza aparţinea tatălui lui Deif, unde fratele lui Deif şi alţi doi membri ai familiei au fost ucişi…

Decizia de a pregăti atacul a fost luată în comun de Deif, care comandă Brigăzile Al Qassam ale Hamas, împreună cu Yehia Sinwar, liderul politic al Hamas în Gaza, dar este clar cine a fost arhitectul: “Sunt două creiere, dar există un singur arhitect”, a declarat sursa, adăugând că informaţiile despre operaţiune erau cunoscute doar de câţiva lideri ai Hamas.

Secretul a fost de aşa natură încât Iranul, duşmanul declarat al Israelului şi o sursă importantă de finanţare, pregătire şi armament pentru Hamas, ştia doar în termeni generali că mişcarea Hamas plănuia o operaţiune majoră şi nu cunoştea momentul sau detaliile. Deşi Teheranul ştia că se pregătea o operaţiune majoră, aceasta nu a fost discutată în vreo instanţă comună care să implice Hamas, conducerea palestiniană, militanţii libanezi Hezbollah, susţinuţi de Iran. A fost un cerc foarte restrâns.

Autoritatea supremă a Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat pe 10 octombrie 2023 că Teheranul nu a fost implicat în atacul asupra Israelului. Washingtonul a recunoscut că, deşi Teheranul a fost complice, nu a avut informaţii pregătitoare sau dovezi care să indice participarea directă la atacuri.

Planul, aşa cum a fost conceput de Moahmmed Deif, a implicat un efort prelungit de disimulare. Israelul a fost făcut să creadă că mişcarea Hamas – aliată a Iranului, inamicul jurat al Israelului – nu era interesată de lansarea unui conflict şi se concentra în schimb pe dezvoltarea economică în Gaza, unde mişcarea este la putere. Dar, în timp ce Israelul a început să ofere stimulente economice muncitorilor din Gaza, luptătorii grupării erau antrenaţi şi instruiţi, adesea în văzul armatei israeliene, a declarat o sursă apropiată Hamas; “Ne-am pregătit pentru această bătălie timp de doi ani”, a declarat Ali Baraka, şeful relaţiilor externe al Hamas.

Vorbind cu o voce calmă, Deif a spus în înregistrarea sa că Hamas a avertizat în repetate rânduri Israelul să înceteze crimele împotriva palestinienilor, să elibereze deţinuţii, despre care a spus că au fost abuzaţi şi torturaţi, şi să înceteze cu exproprierea terenurilor palestiniene. De mai bine de un an, există tulburări în Cisiordania, o zonă de aproximativ 100 km lungime şi 50 km lăţime, care se află în centrul conflictului israeliano-palestinian de când a fost confiscată de Israel în 1967.

Deif a declarat că Hamas a îndemnat comunitatea internaţională să pună capăt “crimelor ocupaţiei”, dar Israelul şi-a intensificat provocările. El a mai spus că Hamas a cerut Israelului un acord umanitar pentru eliberarea deţinuţilor palestinieni, dar acesta a fost respins. “Având în vedere orgia ocupaţiei şi negarea legilor şi rezoluţiilor internaţionale, precum şi sprijinul american şi occidental şi tăcerea internaţională, am decis să punem capăt la toate acestea”, a anunţat Deif.

Carta fondatoare a Hamas din 1988 cere distrugerea Israelului, iar grupul este catalogat drept organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia. În perioada premergătoare luptelor din 2021 de la moscheea al-Aqsa, poliţia israeliană a pus bariere la o poartă a Oraşului Vechi, care este înconjurat de ziduri; au spus că au făcut-o pentru a menţine ordinea, iar palestinienii au spus, la rândul lor, că barierele le-au restricţionat libertatea de a se aduna în timpul lunii sfinte – temerile palestinienilor că vor fi evacuaţi din casele din apropiere au alimentat tensiunile. Atacul asupra complexului moscheii al-Aqsa, de mult timp un focar de violenţă pe probleme de suveranitate şi religie în Ierusalim, a contribuit la declanşarea celor 11 zile de lupte între Israel şi Hamas, care au urmat atacului…

După mai bine de doi ani, asaltul de sâmbătă 7 octombrie 2023, cea mai gravă breşă în apărarea israeliană de la conflictul arabo-israelian din 1973, a determinat Israelul să declare război şi să lanseze atacuri aeriene ca represalii în Gaza, unde a ucis până pe 20 noiembrie 2021, conform Ministerului Sănătății din Gaza, 13.300 de palestinieni, din care 5.600 copii, deci aproape jumătate din cifra totală a morților.

Israelul a promis o pedeapsă rapidă pentru atacul din 7 octombrie 2023 al Hamas, care a lăsat cadavre împrăştiate la un festival de muzică în aer liber şi într-un kibbutz. Zeci de israelieni şi alte persoane au fost luaţi ostatici şi duşi în Gaza…

POZIȚIA LUI YAIR AVITAL

Sute de soldați ai Trupele Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) au așteptat în afara kibbutzului Be’eri în timp ce teroriștii erau înăuntru, spun supraviețuitorii (De neînțeles – Revolta unui israelian de origine română: Hamas ne măcelăreau iar soldații IDF refuzau să intre (stiripesurse.ro), postat pe 4 noiembrie 2023): The Times of Israel a relatat mărturia tulburătoare a unui membru al echipei de securitate civilă a kibbutzului, care a luptat până la ultimele gloanțe în calvarul din 7 octombrie 2023. Trupele IDF au refuzat să atace teroriștii din Kibbutz Be’eri lăsându-i pe membrii kibbutzului să se lupte singuri cu teroriștii, a povestit un membru al echipei civile de securitate a comunității într-un interviu pentru Channel 12, difuzat pe 1 noiembrie 2023, citat de publicația israeliană: „Lucrul cel mai traumatizant pentru mine din acest calvar a fost să fiu evacuat după ore întregi de lupte, să ajung la intrarea în kibbutz și să văd acolo 500 de soldați staționați în mod organizat și ordonat, stând și uitându-se la noi”, a declarat Yair Avital, unul dintre membrii supraviețuitori ai echipei de securitate a kibbutzului.

Kibbutzul Be’eri a fost una dintre cele mai afectate comunități în sâmbăta de 7 octombrie 2023: 10% din cei 1.200 de locuitori au fost nimiciți după ce teroriștii Hamas au luat cu asalt granița din Gaza și au intrat în Israel, ucigând 1.400 de persoane în orașele din sud, în bazele armatei și la un festival de muzică, rănind peste 5.400 și luând cel puțin 240 de ostatici. Yair Avital și alți membri supraviețuitori ai echipei de securitate au povestit calvarul lor și consideră că au fost abandonați de către IDF: acesta a relatat că, la ora 7.30, la mai puțin de o oră după ce teroriștii au intrat în kibutz prin intrarea principală și prin găurile din gard, doi membri ai echipei de securitate erau morți și alți trei erau răniți.

”În acele momente, spune supraviețuitorul, cinci polițiști israelieni au sosit pentru prima dată la fața locului, fiecare dintre ei având doar un pistol. Dându-și seama că erau prost echipați, aceștia s-au retras pentru a face rost de mai multe arme, iar scenele de la Be’eri s-au repetat în toate comunitățile de la granița cu Gaza, polițiștii au fost repartizați în alte zone și nu s-au mai întors”. La ora 9 dimineața, la mai bine de două ore după ce primii teroriști au pătruns pe poarta de intrare, o primă echipă de soldați de elită a ajuns la kibbutz. Dar, cei 14 membri ai unității de elită Shaldag, sosiți aici, au fost rapid copleșiți și s-au retras înapoi la intrarea în kibbutz, potrivit relatărilor supraviețuitorilor; în fața clinicii dentare din kibbutz, medicii au tratat răniții și echipa de securitate a luptat până când i s-au terminat gloanțele, apoi, echipa de securitate a kibbutzului, epuizată, a continuat să ceară IDF să intervină cu întăriri și abia la ora 13.00 s-a întors o echipă de soldați Shaldag, de data aceasta însoțită de o echipă din altă unitate de elită, Sayeret Matkal: „Au fost forța care a reușit să întoarcă puțin situația în zonele în care erau poziționați. Până la ora 14.00, lucrurile s-au înrăutățit: Cel puțin opt grenade au explodat aici, iar muniția noastră se terminase deja”, a povestit Avital. Captiv în clinică și înconjurat de cadavre și plin de sânge, Avital a făcut pe mortul, ținându-și respirația, în timp ce teroriștii examinau fiecare cadavru și executau pe oricine credeau că ar mai putea fi în viață.

La ora 18.30, trupele IDF au ajuns în cele din urmă la clinica dentară, unde Avital și asistenta din kibbutz, Nirit, erau singurii supraviețuitori: „Cinci sute de soldați ai FDI erau afară, organizați, cu câini, cu echipamente, arme și vehicule blindate; stăteau afară și nici unul dintre ei nu a făcut nimic. Am strigat la ei de pe targă și nici unul dintre ei nu s-a uitat la mine, nici unul nu a spus nimic,  oamenii de aici pierdeau sânge în fiecare minut, iar armata era acolo și nu înțelegea ce se întâmplă, iar asta mi-a frânt inima”, a mai spus Avital. FDI a avut nevoie de două zile pentru a finaliza evacuarea Kibbutzului Be’eri și pentru a se asigura că nu a mai rămas nici un terorist. Kibbutzul era înainte de atacul Hamas cea mai mare comunitate dintre cele 25 care alcătuiesc Consiliul Regional Eshkol. 108 persoane din kibbutz au fost ucise și s-a stabilit că zeci de persoane de aici au fost duse în Gaza ca ostatici…

          POZIȚIA LUI ISMAIL HANIYEH

Pe 1 noiembrie 2023, liderul Hamas, Ismail Haniyeh a declarat din Qatar, într-un discurs difuzat de presa Hamas că atacul terorist lansat de Hamas, în plin Sabat asupra Israelului, pe 7 octombrie 2023 a fost o reacție la politica guvernului israelian al lui Benyamin Netanyahu (https://www.stiripesurse.ro/liderul-hamas-a-rupt-tacerea-si-explica-de-ce-a-fost-lansat-atacul-asupra-isralului-video_3127203.html): din Fâșia Gaza, teroriștii au pătruns în satele israeliene situate în apropierea enclavei palestiniene, ucigând aproape 1.400 de oameni, majoritatea civili conform Tel Avivului, și capturând câteva sute de ostatici. Ismail Haniyeh a susținut că acest atac a fost o reacție la “politica rasistă” a guvernului israelian al lui Benjamin Netanyahu față de palestinieni: “Am avertizat toate părțile cu care am vorbit înainte de acest război că politicile continue de opresiune și violență ale lui Netanyahu și ale guvernului său fascist, atacul asupra Moscheei Al-Aqsa (din Ierusalim) și asupra sanctuarelor islamice și creștine, construcția de colonii și dezlănțuirea coloniștilor extremiști pentru a semăna distrugere, haos și moarte nu va rămâne nepedepsită. I-am avertizat că acest lucru nu va rămâne nepedepsit și că explozia este iminentă și că este imperativ să stopăm acțiunile acestui criminal și ale bandei sale. Din păcate, nimeni nu ne-a ascultat apelurile, dimpotrivă”.

Din 7 octombrie 2023, armata israeliană bombardează zilnic enclava palestiniană și a lansat soldații săi să atace pe 27 octombrie 2023 nordul teritoriului palestinian. Bombardamentele IDF ar fi făcut peste 8.700 de morţi printre locuitorii din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, fără ca această cifră să poate fi verificată în mod independent.

Hezbollahul libanez amenință că va ataca Israelul din nord, iar Iordania a anunțat pe 1 noiembrie 2023 rechemarea “imediată” a ambasadorului său din statul israelian.

Liderul Hamas a vorbit și despre stabilitatea regional: “Nu va exista nici securitate, nici stabilitate în regiune și în afara regiunii dacă drepturile poporului nostru la libertate, independență și întoarcere nu se realizează. Israelul că a comis masacre în Gaza pentru a-și acoperi eșecurile, îi spunem inamicului că eforturile sale de a-şi acoperi eșecurile nu îl vor salva de la o înfrângere răsunătoare”…

POZIȚIA LUI CYRIL RAMAPHOSA

Pe 21 noiembrie 2023, la deschiderea unui summit extraordinar în format virtual al grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), cu privire la conflictul Israel-Hamas, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a acuzat Israelul de ”crime de război” şi ”genocid” în Gaza, cerând o încetare a focului ”imediată şi completă” (https://www.stiripesurse.ro/presedintele-sud-african-acuza-israelul-de-crime-de-razboi-si-genocid-in-gaza_3147627.html): ”Pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin folosirea ilegală a forţei de către Israel este o crimă de război, iar refuzul deliberat de a le furniza medicamente, carburant, alimente şi apă locuitorilor din Gaza echivalează cu un genocid”, a mai spus preşedintele sud-african. ”Cerem imediat comunităţii internaţionale să convină acţiuni urgente şi concrete pentru a pune capăt suferinţelor în Gaza şi a deschide calea pentru o rezolvare justă şi paşnică a acestui conflict”, a pledat Ramaphosa, prezentând o listă a acestor acţiuni propuse.

În plus faţă de o încetare a focului ”imediată şi completă”, el a cerut desfăşurarea unei forţe rapide a Naţiunilor Unite, ”cu mandat de a supraveghea încetarea ostilităţilor şi de a proteja civilii. BRICS militează mai ales pentru un echilibru mondial mai incluziv, mai puţin influenţat de Statele Unite şi Uniunea Europeană”.

POZIȚIA LUI LLOYD AUSTIN

Pe 1 decembrie 2023, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat Israelul că riscă o ”înfrângere strategică” dacă nu protejează civilii palestinieni din Gaza (Şeful Pentagonului, către Israel: ‘Dacă împingi civilii în braţele inamicului, înlocuieşti o victorie tactică cu o înfrângere strategică’ (stiripesurse.ro)): într-un semn al tensiunilor tot mai mari dintre cei doi aliaţi apropiaţi, în timp ce Israelul îşi reia campania militară în sudul Fîșiei Gaza, Austin a declarat că Israelul va câştiga doar dacă va proteja civilii şi va crea coridoare umanitare. ”În acest tip de luptă, centrul de greutate este reprezentat de populaţia civilă. Iar dacă îi împingeţi în braţele inamicului, înlocuiţi o victorie tactică cu o înfrângere strategică”, a declarat Austin într-un discurs ţinut în cadrul Forumului Naţional de Apărare Reagan din California.

Preşedintele SUA, Joe Biden şi alţi oficiali americani de rang înalt i-au avertizat pe omologii lor israelieni că trebuie să evite tipul de strămutări interne în masă, declanşate de bombardamentele lor asupra nordului Fâșiei Gaza. Aceştia au îndemnat Israelul să fie mai precis în următoarea fază a campaniei sale. Lloyd Austin şi alţi oficiali militari americani au invocat lecţiile învăţate în acțiunea Washingtonului împotriva Statului Islamic în Irak, care a implicat lupte urbane intense: ”La fel ca Hamas, ISIS era adânc înfipt în zonele urbane, iar coaliţia internaţională împotriva ISIS a lucrat din greu pentru a proteja civilii şi pentru a crea coridoare umanitare, chiar şi în timpul celor mai grele bătălii”, a declarat Lloyd Austin, fost comandant al forţelor americane în Orientul Mijlociu.

Poziția Hamas

            Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a declarat că atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului a fost o ”etapă necesară” împotriva ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene şi a admis că ”haosul din jurul graniței dintre Israel și Fâșia Gaza” a antrenat ”erori”, negând totuşi că a vizat civili şi dacă s-a întâmplat a fost ”accidental, în timpul confruntărilor cu forţele de ocupaţie” potrivit unui document publicat pe 21 decembrie 2024 de mişcarea palestiniană (https://www.stiripesurse.ro/live-text-razboi-in-israel-hamas-a-declarat-ca-atacul-din-7-octombrie-asupra-israelului-a-fost-o-etapa-necesara_3206451.html). 

          Poziția lui Joseph Borrell

            Pe 19 ianuarie 2024, șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a afirmat că Israelul a finanţat crearea grupării militante palestiniene Hamas. Responsabilul european l-a contrazis astfel în mod public pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care a negat anterior astfel de acuzaţii.

            Oponenţi ai guvernului israelian şi o parte a mass-media globale au acuzat cabinetele Netanyahu că au încurajat conducerea Hamas din Gaza, inclusiv prin permiterea finanţării enclavei palestiniene de către Qatar: ”Da, Hamas a fost finanţat de guvernul Israelului ani de zile într-o încercare de a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah”, a spus Borrell într-un discurs la Universitatea Valladolid din Spania, fără a da detalii. Borrell a adăugat că singura soluţie paşnică presupune crearea unui stat palestinian: ”Noi credem că doar o soluţie cu două state, impusă din afară ar aduce pacea, chiar dacă Israelul insistă că nu”,

            Poziția Consiliului Politic al militanților Houthi

            Mohammed al-Bukhaiti, un oficial cu rang înalt al Consiliului Politic Houthi, a declarat pe 4 februarie 2024, că grupul îşi va continua operaţiunile militare până când va fi ridicat asediul asupra Gaza şi a promis că va răspunde la ultimele lovituri ale SUA şi Marii Britanii în Yemen (https://cursdeguvernare.ro/noi-atacuri-americane-si-britanice-in-yemen.html): Atacurile forțelor coaliției conduse de SUA, din 3 februarie 2024 asupra pozițiilor militanților Houti au fost susţinute de forţe din Australia, Bahrain, Canada, Danemarca, Noua Zeelandă și Țările de Jos.

            Loviturile au fost efectuate asupra a 36 de ţinte, în 13 locuri din Yemen şi au vizat „instalaţii de depozitare a armelor adânc îngropate, sisteme şi lansatoare de rachete, sisteme de apărare aeriană şi radare”, conform unei declarații comune a forțelor implicate în atacuri. „Aceste lovituri de precizie au fost menite să perturbe şi să degradeze capacităţile pe care houthi le folosesc pentru a ameninţa comerţul global şi vieţile marinarilor nevinovaţi”, se mai arată în declarație.

About Author

Translate »