Jocuri Ruso-germane la Chișinău care vor transnistrizarea R. Moldova și trupele rusești la Prut. Ce face Bucureștiul? Doarme sau trădează?

Home / Jocuri Ruso-germane la Chișinău care vor transnistrizarea R. Moldova și trupele rusești la Prut. Ce face Bucureștiul? Doarme sau trădează?

Un nou document intrat în posesia redacției DESCHIDE.MD confirmă că autoritățile moldovenești (Guvernul, Parlamentul și Președinția) au fost ultimele care au făcut cunoștință cu „proiectul Declarație privind intensificarea eforturilor comune ale mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2, în atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean”. Aceasta în condițiile în care vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova a expediat acest document partenerilor externi încă pe data de 5 august 2019, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Săptămâna trecută DESCHIDE.MD a publicat în exclusivitate respectivul proiect de Declarație care la Chișinău a fost pus în discuție abia joia trecută în cadrul ședinței Membrilor mecanismului de coordonare pe problematica transnistreană, convocat de către vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova.

Câteva zile mai târziu DESCHIDE.MD a intrat în posesia unei copii a respectivului document, dar care este însoțit de o adresare a lui Vasile Șova și care în data de 5 august 2019 a fost expediat partenerilor externi precum reprezentantului OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, șefului OSCE în Moldova, Claus Neukirch, reprezentantului Ministerului rus de Externe pentru reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev, dar și mai multor ambasadori acreditați în Republica Moldova.

Publicăm mai jos adresarea lui Șova către partenerii externi.

„Prin prezenta, aducem în atenția Dumneavoastră proiectul Declarației cu privire la intensificarea eforturilor comune ale mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2 în atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean.

Proiectul respectiv reflectă poziția comună a conducerii Republicii Moldova și este îndreptat spre realizarea și formarea unei poziții consolidate a participanților internaționali la procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, precum și a creșterii interesului lor pentru propunerea inițiativelor de întărire a încrederii cu descrierea pașilor posibili, care în opinia voastră pot fi întreprinși pentru a înregistra rezultate palpabile în formatul 5+2.

Propunen să aprobați și să perfecționați conceptul proiectului, pentru ca acesta să poată fi semnat până la cea de-a 26 întâlnire a Consiliului miniștrilor OSCE (Bratislava, decembrie 2019), dând astfel un nou impuls politic și o perspectivă clară pentru reglementarea problemei transnistrene.

Vom fi recunoscători pentru susținerea Dumneavoastră în realizarea acestei initiative”.

Pentru că în adresarea sa Șova susține că aceasta este poziția comună a conducerii moldovenești DESCHIDE.MD a vorbit cu mai mulți participanți la ședința convocată de către Vasile Șova, pentru a afla care au fost de fapt poziționările părților.


Monica Babuc a participat din partea Parlamentului. Aceasta a declarat pentru DESCHIDE.MD că documentul prezentat acolo de Șova „este o nebuloasă pentru că conține mai multe elemente care contravin intereselor Republicii Moldova.

„La întrebarea mea cine este autorul acestui draft de declarație în care sunt multe lucruri nu doar surprinzătoare, dar care ridică foarte multe semne de întrebare la autorii acestuia, domnul Șova a spus că puteți considera că eu sunt autorul acestui document și că nu trebuie să vă faceți griji, pentru că noi o să continuăm să-l îmbunătățim și o să ținem cont de opiniile fiecărui dintre dumneavoastră”, a afirmat Monica Babuc.

Ea a mai declarat că acest document seamănă a fi ticluit departe de Chișinău.

„Acesta ne îndreaptă să ne gândim că documentul a fost creat departe de hotarele Republicii Moldova, mai spre Est încolo, cu atât mai mult că este formulat doar în limba rusă”, a mai spus Babuc.

Vicepreședintele Parlamentului ne-a mai spus că Șova nu i-a informat pe cei prezenți la ședință despre expedierea documentului către membrii procesului de negocieri și ambasadori. De asemeanea, Babuc a spus că acest document ar urma să fie semnat la ședința 5+2 de la Bratislava și nu-I prea este clar când acest va fi perfecționat, dat fiind faptul că ședința e între 8 și 10 octombrie curent.

Totodată, Monica Babuc ne-a informat că la ședința de lucru a fost prezent și Kalman Mizsei, care recent a fost numit în funcția de Înalt Consilier al Uniunii Europene „pentru măsuri de consolidare a încrederii” pe segmentul transnistrean.

Cosilierul premierului Maia Sandu pentru politică externă, Vladislav Kulmiski, solicitat de către reporterii DESCHIDE.MD a afirmat că proiectul de Declarație „nu va fi semnat și nu va fi propus numănui”.

„Nicio declarație nu va fi semnată la Bratislava. În cadrul negocierilor poate fi semnat un protocol al acestei întâlniri care va avea loc la Bratislava. (…) Nu va fi nicio declarație semnată de către Guvernul Republicii Moldova care contravine intereselor naționale ale Republicii Moldova și care ar contravine tacticii de negocieri stabilite de Guvern”, ne-a spus Kulminski.

Consilierul premierului susține că „putem considera că acest document nu există”.

„Acest document nu se planifica a fi propus la această întâlnire 5+2 și în general el nu va fi pus pe masa negocierilor sau a OSCE-ului”, a spus Kulminski.

Potrivit lui Kulminski „la ședința 5+2 vor fi discutate toate proiectele care au fost negociate de guvernul Filip și care au fost semnate de guvernul Filip”.

„Toate aceste chestiuni care vor fi discutate acolo, au fost inițiate, au fost semnate de către Guvernul Filip și unele din aceste acorduri vor fi revăzute. Vor fi revăzute pentru ca interesul național al Republicii Moldova să fie mai presus ca orice”, a adăugat Kulminski.

În urma publicării de către DESCHIDE.MD a documentului, Radio Europa Liberă a solicitat un interviu de la Kulminski unde acesta subliniază că documentul nu a ajuns la partenerii externi.

„De fapt, declarația aceasta a circulat pe interior, dar, după o examinare mai atentă în cadrul Guvernului, declarația respectivă a fost respinsă și nu va fi propusă nimănui”, a reiterat Kulminski.

Chiar dacă e confirmat că documentul a ajuns pe mesele partenerilor externi, este cel puțin inexplicabil de ce consilierul Maiei Sandu susține inversul.

Pentru mai multă claritate l-am contactat și pe Vasile Șova. Vicepremierul a insistat că acesta este doar un document de lucru și că a fost expediat doar câtorva participanți la negocierile în formatul 5+2.

„A fost prima ședință a mecanismului de coordonare la care au participat reprezentanții Parlamentului, Președinției, Guvernului pentru a elabora treptat un punct comun de vedere privind reglementarea transnistreană. Am convenit ca mai departe să ne întrunim pentru a discuta acest aspect și alte subiecte actuale pe această dimensiune”, a spus Șova.

Conform spuselor lui, fiecare instituție urmează să își exprime poziția în formă scrisă.

Întrebat de către noi cine este autorul Declarației, Șova a răspuns laconic și vădit deranjat: „Eu și Biroul de Reintegrare”.

„Ne-am înțeles ca peste aproximativ o lună să ne întrunim din nou și fiecare instituție să-și spună părerea și argumentele. Dacă vom avea un consens înseamnă că vom merge mai departe. Dacă nu vom avea consens înseamnă că vom continua să-l perfecționăm”, a explicat Șova.

„L-am trimis (Documentul – n.red) la partenerii din formatul 5+2, dar nu la toți, ci doar la cei care sunt interesați. L-am expediat cu o lună și jumătate în urmă ori cu o lună. Nu are importanță când l-am trimis”, a menționat vicepremierul.

Șova a reiterate că „acest proiect de declarație nu va fi discutat la Bratislava”.

L-am contactat și pe deputatul Oazu Nantoi, care potrivit Monicăi Babuc, la fel nu a fost de acord cu multe din punctele Declarației.

„Nu a fost un format public. Nu este niciun draft. Gata, au murit drafturile. Pace și liniște”, a declarat Nantoi.

Am încercat în mai multe rânduri să obținem un comentariu și de la instituția prezidențială, însă responsabilii de comunicare nu au fost de găsit.

Proiectul Declarației ținut departe de ochii publici a fost expediat către:

– Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini.

– șefului OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

– Reprezentantului Ministerului rus de Externe pentru reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev.

– Reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană, V. Krîjanovski.

– Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

– Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

– Secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene al SUA, George Kent.

– Director regional pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă (SEAE), Thomas Mayr-Harting.

– Ambasadorului SUA la Chișinău, Derek Hogan.

– Ambasadroul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

– Ambasadorului Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti.

– Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Dušan Dacho.

Articol publicat Marţi, 08 Octombrie 2019 Chișinău, România de Est (Basarabia) de Romanian Global News, www.rgnpress.ro și republicat cu acceptul autorului

About Author

Translate »