PALESTINA NU ESTE DOAR FÂȘIA GAZA!

Home / PALESTINA NU ESTE DOAR FÂȘIA GAZA!

PALESTINA NU ESTE DOAR FÂȘIA GAZA!

February 4, 2024 | ORIENTUL MIJLOCIU | No Comments

Emilian M. Dobrescu

În 1977, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis să creeze o Zi de Solidaritate cu Poporul Palestinian. Data de 29 noiembrie a fost aleasă atunci datorită semnificației sale speciale pentru poporul Palestinian: în această zi din 1947, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care prevedea împărțirea Palestinei în două state: Israel și Palestina.

Fupă războiul din 1967, între arabi și israelieni, Israelul şi-a retras soldaţii şi coloniştii din Gaza în 2005, după 38 de ani de ocupaţie, Apoi, Guvernul israelian a blocat teritoriul de când Hamas a preluat puterea în 2007.

În octombrie 2023, Washingtonul a recunoscut că “este imposibil să se revină la statu-quo-ul” de dinainte de atacul sângeros din 7 octombrie 2023 al mişcării islamiste palestiniene Hamas, realizat pe teritoriul israelian.

Pe 6 noiembrie 2023, primul ministru al Israelului, Beniamin Netanyahu declara că țara sa își asumă ”responsabilitatea generală pentru securitatea Fâșiei Gaza pentru o perioadă nedeterminată, după ce războiul cu Hamas se va încheia, respingând încă o dată posibilitatea unei încetări a focului acum.

Pe 20 noiembrie 2023, Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, afirmă că 13.300 de palestinieni au fost ucişi în ofensiva israeliană. Din această cifră, cel puţin 5.600 dintre morţi sunt copii. Israelul şi-a început operaţiunea în urma atacului Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.200 de israelieni.

Consiliul de Securitate al ONU – reuniunile consacrate crizei palestiniene

Consiliului de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție la mijlocul lunii noiembrie 2023 prin care cere eliberarea imediată a ostaticilor deținuți de Hamas și Israel pe coridoare umanitare pentru a salva și proteja civilii care trăiesc în Gaza. Rezoluția din 15 noiembrie 2023 a fost prima expresie a unității Consiliului cu privire la criză după sângeroasele atacuri Hamas din 7 octombrie 2023 și de la ofensiva mortală israeliană care a urmat.

China deține președinția Consiliului până la sfârșitul lunii noiembrie 2023. Pe 29 noiembrie 2023, a avut loc a doua reuniune a Consiliului de Securitate al ONU dedicată crizei israeliano-palestiniene, Cu acest prilej, secretarul general al ONU, António Guterres, a salutat acordul la care au ajuns Israel și Hamas, care a permis o pauză umanitară și a cerut statelor membre ale Națiunilor Unite să nu-și întoarcă ochii de la „catastrofa umanitară monumentală din Gaza”.

Șeful ONU le-a spus ambasadorilor și miniștrilor prezenți la întâlnire că mai mult de două treimi dintre cei uciși până acum în Gaza sunt copii și femei. În doar câteva săptămâni, Israelul a ucis mult mai mulți copii decât în ​​orice an de către orice parte la un conflict de când a devenit secretar general, domnul Guterres. Acesta a salutat acordul la care au ajuns Israel și Hamas, cu ajutorul guvernelor din Qatar, Egipt și Statele Unite, ca fiind o „rază de speranță și umanitate”, atât pentru ostatici și familiile lor, cât și pentru civilii din Gaza.

„Pauza ne-a permis să îmbunătățim livrarea ajutoarelor către și prin Gaza”, a spus secretarul general al ONU, menționând că, abia acum, pentru prima dată din 7 octombrie, un convoi inter-agenții a livrat ajutoare, alimente, apă și provizii medicale în nordul Gazei, în special în patru adăposturi ale agenției Națiunilor Unite responsabilă pentru refugiații palestinieni, UNRWA, în tabăra Jabalia. Însă nivelul ajutorului rămâne complet insuficient pentru a satisface nevoile enorme a peste două milioane de oameni…

Colapsul economiei din Gaza

Coordonatorul special pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a informat, de asemenea, Consiliul de Securitate și a explicat că odată cu creșterea violenței și a restricțiilor asupra circulației impuse de Israel, criza bugetară de lungă durată a Autorității Palestiniene s-a agravat semnificativ.

Activitatea economică din Cisiordania s-a oprit, iar economia Gazei s-a prăbușit, a spus el. Veniturile în scădere ale Autorității Palestiniene afectează multe servicii esențiale și plata salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale forțelor de securitate, a spus el, avertizând că „situația este în fierbere și „se înrăutățește rapid. În lunile care au precedat războiul, am avertizat în mod regulat acest Consiliu că trebuie făcut mai mult pentru a ajuta la stabilizarea situației din Cisiordania, iar asta este cazul astăzi mai mult decât oricând”, a spus d-l Wennesland.

Singura cale viabilă este cea care duce la încetarea ocupației și la realizarea unei soluții cu două state în concordanță cu rezoluțiile ONU, acordurile anterioare și dreptul internațional: „Eforturile noastre din trecut cu siguranță nu au fost suficiente, un mesaj care rezonează astăzi, pe 29 noiembrie 2023, când marcăm Ziua Internațională a Solidarității cu Poporul Palestinian. Trebuie să existe o abordare nouă și diferită, altfel suntem sortiți să revenim pe calea gestionării unui conflict care în mod clar nu poate fi gestionat”, a mai spus el.

Eliberați toți ostaticii

Secretarul general al ONU a numit eliberarea ostaticilor din ultimele zile „un început binevenit”, dar a insistat că „toți ostaticii trebuie eliberați imediat și necondiționat”. Acordul anunțat pe 22 noiembrie 2023 a dus la eliberarea, în cinci zile, a 60 de ostatici – 29 de femei și 31 de copii – deținuți de Hamas și alte grupuri începând cu 7 octombrie 2023, a menționat el, adăugând că, în plus, alți 21 de ostatici. au fost eliberați în aceeași perioadă. Acest acord a permis, de asemenea, eliberarea a 180 de prizonieri palestinieni și deținuți din închisorile israeliene, majoritatea femei și copii.

Este nevoie de o „încetare a focului umanitară autentică”

Secretarul general al ONU a mai spus că măsura succesului acestei pauze umanitare nu va fi numărul de camioane transportate sau tonele de provizii livrate – oricât de importante sunt acestea. „Succesul va fi măsurat prin vieți salvate, sfârșitul suferinței și speranța și demnitatea restaurate”, a spus el.

„Oamenii din Gaza se află în mijlocul unei catastrofe umanitare monumentale în fața ochilor lumii. Nu trebuie să privim în altă parte”, a adăugat el și a salutat negocierile intense în curs de extindere a armistițiului. „Dar, credem că avem nevoie de un veritabil încetare a focului umanitar și trebuie să garantăm oamenilor din regiune un orizont de speranță, îndreptându-ne decisiv și ireversibil către stabilirea unei soluții cu două state, bazată pe rezoluțiile Națiunilor Unite și pe dreptul internațional, cu Israelul și Palestina trăind unul lângă altul în pace și securitate. Eșecul îi va condamna pe palestinieni și israelieni, regiunea și lumea la un ciclu nesfârșit de moarte și distrugere”.

Israel și Palestina – două voci opuse

La ședința din 29 noiembrie 2023 a Consiliului de Securitate, Gilad Erdan, reprezentantul permanent al Israelului la Națiunile Unite, a declarat că pe 7 octombrie 2023, Hamas a dezlănțuit „un act neprovocat, de rău pur împotriva Israelului”, masacrând cel mai mare număr de evrei într-o singură zi de la Holocaust: „Este șocant că suntem aici două luni mai târziu și crimele sălbatice ale Hamas nu au fost condamnate încă de acest organism – Consiliul de Securitate – sau de orice alt organism al Națiunilor Unite. Este clar că ONU a fost cooptată de cei care nu au nici un interes real într-o soluție… Toate organele ONU au fost folosite ca arme împotriva Israelului…”.

La rândul său, Riyad Al-Maliki, ministrul Afacerilor Externe și Expatriaților din statul observator la ONU, Palestina, a considerat că armistițiul ar trebui transformat într-o încetare a focului: „Acesta nu este un război, este un măcel pe care nimeni nu îl poate justifica. Trebuie să-i punem capăt. Oamenii trebuie să aibă voie să se întoarcă acasă”, a adăugat domnul Al-Maliki. Potrivit acestuia, protecția palestinienilor nu poate fi asigurată de forțele de ocupație, care sunt complice la aceste crime. „Avem nevoie de protecție internațională și acțiuni internaționale pentru a pune capăt impunității și a preveni repetarea acestor crime care au loc zilnic și în plină zi. Ceea ce îndură poporul nostru astăzi este rezultatul eșecului comunității internaționale de a oferi protecție și răspundere”.

About Author

Translate »