FLUXURILE MONDIALE ȘI AUTOHTONE DE INVESTIȚII STRĂINE DIRECTE (ISD)

Home / FLUXURILE MONDIALE ȘI AUTOHTONE DE INVESTIȚII STRĂINE DIRECTE (ISD)

Emilian M. Dobrescu

ISD în 2019 și 2020

Fluxurile globale de investiții străine directe (ISD) au scăzut cu aproape 40% în 2020, din cauza efectelor pandemiei Covid-19. Acest lucru este indicat în Raportul anual 2020 privind investițiile globale al UNCTAD și aduce ISD realizate într-un an pe întregul mapamond sub 1.000 de miliarde de dolari pentru prima dată după 2005. ISD s-au ridicat la 1.540 de miliarde de dolari în 2019 și sunt așteptate să scadă cu încă 5-10% în 2021, urmând să înceapă recuperarea în 2022, se arată în raport[1]: „Perspectivele sunt foarte incerte. Perspectivele depind de durata crizei de sănătate și de eficacitatea politicilor de atenuare a efectelor economice ale pandemiei”, a declarat secretarul general al UNCTAD, Mukhisa Kituyi.

Pandemia a afectat nu numai lanțul de cerere și ofertă, ci și politicile pentru ISD, iar măsurile de executare silită au încetinit proiectele de investiții existente. Perspectiva unei recesiuni profunde a determinat companiile multinaționale să reevalueze noi proiecte; măsurile politice luate de guverne în timpul crizei Covid-19 au inclus restricții suplimentare asupra investițiilor.

Conform raportului, fluxurile de investiții se așteaptă să se recupereze încet începând din 2022, determinate de restructurarea lanțurilor valorice globale pentru reziliență, reconstrucția stocului de capital și redresarea economiei globale. Cele mai mari 5.000 de multinaționale din lume, care reprezintă cea mai mare parte a ISD la nivel mondial, au văzut că profiturile lor preconizate pentru anul 2020 s-au redus în medie cu 40%, pe măsură ce unele industrii au căzut în pierderi. Scăderea profiturilor a afectat profiturile reinvestite, care reprezintă în medie mai mult de 50% din ISD.

Anunțurile de noi proiecte de investiții, precum și fuziunile și achizițiile transfrontaliere au scăzut cu peste 50% în primele luni ale anului 2020, comparativ cu 2019; în finanțarea globală a proiectelor, o sursă importantă de investiții au fost ca întotdeauna proiectele de infrastructură, dar și aici noile contracte au scăzut cu peste 40%. „Impactul, deși sever în întreaga lume, variază în funcție de regiune. Se așteaptă ca economiile în curs de dezvoltare să înregistreze cel mai mare declin al ISD, deoarece se bazează mai mult pe investițiile în industriile intensive și extractive, care au fost puternic afectate și pentru că nu sunt în măsură să plaseze aceleași măsuri de sprijin economic ca și economiile dezvoltate. În ciuda scăderii drastice a fluxurilor globale de ISD în timpul crizei Covid-19, sistemul internațional de producție a continuat să joace un rol important în redresarea și dezvoltarea economică. Fluxurile globale de ISD au continuat să crească stocul de ISD existent, care se ridica la 3,7 trilioane de dolari la sfârșitul anului 2019”, a spus James Zhan, director de investiții și întreprinderi la UNCTAD.

Apoi, pe 24 ianuarie 2021, UNCTAD a anunțat că urmare pandemiei, ISD au scăzut cu 42% în 2020, la aproximativ 859 miliarde de dolari, de la 1.500 de dolari în 2019, potrivit unui raport dat publicității în ziua respectivă[2]; UNCTAD s-a temut la începutul anului 2021 de un colaps investițional, care ar împiedica o redresare durabilă.

ISD au fost în 2020 doar cu 30% sub nivelul minim atins în Timpul crizei financiare mondiale din 2009: acest declin s-a concentrat în economiile dezvoltate, unde intrările de ISD au scăzut cu 69%, până la doar 229 miliarde de dolari. ”Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani”, a declarat James Zhan, directorul Diviziei de investiții și întreprinderi de la UNCTAD, într-o conferință de presă.

”Secarea” fluxurilor de ISD către Europa a avut loc foarte inegal: au scăzut cu două treimi în 2020, de la 373 miliarde dolari la doar 110 miliarde dolari. Dintre cei 27 de membri ai Uniunii Europene, 17 țări membre UE au văzut scăderea ISD, inclusiv Germania, Italia, Austria și Franța. Pe de altă parte, în Suedia ISD s-au dublat la 29 de miliarde de dolari, iar cele în Spania au crescut cu 52%.

O scădere accentuată a fost înregistrată și în Statele Unite (- 49%, până la 134 miliarde de dolari). În general, fluxurile de ISD au scăzut brusc în câteva mari economii occidentale, inclusiv în Rusia. În același Timp, scăderea economiilor TCD a fost mai limitată, cu un declin de 12%, până la aproximativ 616 miliarde de dolari. Ponderea economiilor TCD în investițiile internaționale a ajuns astfel la 72% în 2020, cea mai mare înregistrată vreodată!

India și China au urmat tendința opusă, rezistând mai bine crizei economice legate de pandemia Covid-19: China, care și-a revenit rapid din pandemie, este în fruntea clasamentului celor mai mari beneficiari. Fluxurile de ISD către China au crescut cu 4% pentru a ajunge la 163 miliarde de dolari, făcând din această țară cel mai mare beneficiar e ISD din lume în 2020. În 2003, ISD erau în China doar de 53 de miliarde de dolari: „Dependența globală de lanțurile de aprovizionare ale companiilor multinaționale din China în Timpul pandemiei a susținut, de asemenea, creșterea ISD în această țară”, a explicat Zhan, adăugând că „o liberalizare suplimentară în unele sectoare a stimulat noi investiții”.

În India, ISD au crescut cu 13%, până la 57 miliarde dolari, determinate de atractivitatea sectorului său digital. În general, Asia este continentul care „a rezistat mai bine furtunii”: ISD au scăzut în Asia doar cu 4%, ajungând la 476 miliarde dolari în 2020. Dar, în unele țări din Asia de Sud-Est, fluxurile s-au contractat cu 31% până la 107 miliarde dolari, datorită unei scăderi a investițiilor către principalii beneficiari ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Un declin al fluxurilor de ISD, -37% s-a înregistrat în America Latină și Caraibe și -18% în Africa. Pe continentul african, ISD au scăzut de la 46 miliarde dolari la 38 miliarde de dolari în 2020. „Impactul negativ al pandemiei asupra ISD a fost amplificat de slăbiciunea prețurilor, precum și de scăderea cererii de materii prime”, subliniază raportul referior la ISD, redactat sub auspiciile UNCTAD. În acest sens, agenția ONU constată că scăderea prețurilor la țiței, asociată cu închiderea siturilor de exploatare a petrolului la începutul pandemiei din cauza restricțiilor de circulație, a cântărit puternic asupra ISD către Nigeria, de exemplu. Intrările către această TCD din Africa de Vest au scăzut astfel de la 3,3 miliarde de dolari în 2019 la 2,6 miliarde de dolari în 2020. La rândul său, Senegal a fost una dintre puținele economii care a înregistrat intrări mai mari în 2020, cu o creștere de 39% până la 1,5 miliarde de dolari, grație creșterii investițiilor în sectorul energetic în această TCD africană.

ISD în 2021 – creșterea neașteptată din semestrul I

În raportul asupra ISD publicat pe 24 ianuarie 2021, UNCTAD declara că ”Fluxurile globale de ISD vor rămâne scăzute în 2021” sub influența pandemiei Covid-19. Agenția ONU a prognozat atunci o nouă scădere de la 5% la 10% față de anul 2020. Atunci se știa că activitatea puternică de tranzacții în industriile tehnologice și farmaceutice ar trebui să susțină fluxurile de investiții de fuziuni și achiziții. Se știa, de asemenea, că anunțurile de noi proiecte au scăzut cu 46% (-63% în Africa; -51% în America Latină și Caraibe; și -38% în Asia), iar finanțarea a proiectelor internaționale va scădea cu 7% (din care, -40% în Africa).

Cu toate acestea, UNCTAD menționa că ISD sunt cruciale pentru a asigura o redresare durabilă. UNCTAD reamintea la începutul anului 2021 că proiectele internaționale de investiții tind să aibă o perioadă lungă de gestație și că se va reacționa la criza Covid cu o anumită întârziere, atât pe pantă descendentă, cât și în redresare. „După părerea mea, scăderea ISD la nivel mondial va atinge nivelul maxim în 2021, iar redresarea reală va începe în 2022… Riscurile asociate cu cel mai recent val de pandemie, ritmul de desfășurare a programelor de imunizare și măsuri de sprijin economic, fragilitatea situațiilor macroeconomice pe piețele cheie emergente și incertitudinea asupra mediului politic global pentru investiții vor afecta în continuare fluxurile de ISD în 2021”, a argumentat James Zhan, directorul Diviziei de investiții și întreprinderi de la UNCTAD.

Pe 19 octombrie 2021, UNCTAD a publicat la Geneva (Elveția) un nou raport despre fluxurile de ISD în semestrul I al anului 2021[3]; concluzia principală a raportului este că fluxurile globale de ISD au avansat mai mult decât era de așteptat din ianuarie până în iunie 2021 pentru a ajunge la peste 850 miliarde de dolari. Raportul arată un impuls de revenire mai puternic decât se așteptau specialiștii UNCTAD, dar recuperarea rapidă a ISD și perspectivele optimiste maschează disparitățile crescânde ale fluxurilor de ISD între economiile dezvoltate și cele din țările în curs de dezvoltare, relatează UNCTAD. Raportul din 19 octombrie 2021 despre fluxurile de ISD în prima jumătate a anului 2021 arată „decalajul investițiilor și întârzierea reluării generalizate a noilor investiții în capacitățile productive”, a declarat același James Zhan, directorul Diviziei de investiții și întreprinderi de la UNCTAD.

Creșterea semnificativă a fluxurilor de ISD către TCD

Fluxurile de ISD către economiile în curs de dezvoltare au crescut semnificativ: volumul de ISD preluate în primele 6 luni din 2021 este similar cu cel din țările bogate, fiind repartizat pe mai multe state: ISD totalizează 427 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2021. Asia de Est a înregistrat o accelerare de 25%, în timp ce America de Sud a revenit la niveluri aproape pre-pandemice.

Potrivit UNCTAD, o creștere a fost identificată și în Africa, dar și în restul Asiei: acordurile financiare internaționale au crescut cu o treime ca număr și cu aproape trei sferturi din punct de vedere al sumelor. Această extensie a fost identificată în cele mai bogate regiuni, în Asia și într-o parte din America Latină.

Cu toate acestea, perspectivele pentru investițiile în infrastructură sunt puternice datorită pachetelor de stimulare pentru COVID-19, dar investițiile în industrie rămân scăzute; în sectorul infrastructurii, această încredere a investitorilor este cea mai evidentă, datorită condițiilor favorabile de finanțare pe termen lung, măsurilor de stimulare și programelor de investiții din străinătate – operațiunile internaționale de finanțare a proiectelor au crescut cu 32% (74% în valoare), cu creșteri semnificative în majoritatea regiunilor cu venituri ridicate, precum și în Asia și America de Sud; în schimb, încrederea investitorilor în industrie și în lanțurile valorice globale rămâne „șovăitoare”.

Anunțurile de noi proiecte de investiții au continuat să scadă (-13% ca număr, -11% ca valoare în primele trei trimester din 2021); numărul de proiecte noi în sectoarele industriale cu intensitate în lanțurile valorice globale (precum electronice, automobile și produse chimice) a scăzut și mai mult.

Economiile țărilor dezvoltate înregistrează cea mai mare creștere

Trei sferturi din fluxurile de stimulente, adică 373 miliarde de dolari, s-au îndreptat către țările bogate, aceasta fiind mai mult decât dublarea valorii ISD din țările dezvoltate, înregistrate în 2020. În primele 6 luni din 2021, fluxurile de ISD au crescut doar cu 30% în țările cu venituri medii și au scăzut cu 9% în țările sărace (TCD, țări în curs de dezvoltare).

ISD au atins aproape 430 miliarde de dolari în țările bogate în primele șase luni din 2021, de peste trei ori mai mult decât în 2020, iar sosirile de ISD în Statele Unite au crescut cu 90%; în Europa, mai multe economii mari au înregistrat creșteri considerabile, rămânând în medie cu doar 5% sub nivelurile trimestriale din 2020.

Scăderea anumitor investiții legate de componente importante ale ODD

Pe un alt nivel, finanțarea internațională a proiectelor din domeniul energiilor regenerabile și al serviciilor publice rămâne sectorul cu cea mai puternică creștere.

Cu toate acestea, reluarea fluxurilor de investiții către sectoarele relevante pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) din TCD rămâne „fragilă”: în TCD, investițiile în componente importante pentru ODD au scăzut de la începutul pandemiei; TCD au suferit mult în Timpul pandemiei, cu scăderi de două cifre în aproape toate sectoarele.

Există încă multe incertitudini: în țările cel mai puțin dezvoltate, de exemplu, numărul proiectelor de investiții legate de ODD continuă să scadă rapid. Numărul total de proiecte de investiții legate de ODD în economiile TCD a scăzut în continuare cu 6%.

ISD în Africa în 2021

            În 2021, investițiile străine directe (ISD) în țările africane au atins un nivel record de 83 de miliarde de dolari, potrivit celui mai recent Raport mondial de investiții 2022 al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), publicat pe 9 iunie 2022[4]. Raportul spune că acesta este mai mult decât dublu față de totalul înregistrat în 2020, când pandemia de Covid-19 a afectat foarte mult fluxurile de investiții către continent. În ciuda acestei creșteri puternice, fluxurile de investiții către Africa au reprezentat doar 5,2% din ISD la nivel mondial, față de 4,1% în 2020. Majoritatea țărilor africane au înregistrat o creștere moderată a ISD în 2021.

            Trebuie remarcat că aproximativ 45% din totalul ISD în Africa este legat de o tranzacție financiară într-o companie din Africa de Sud. „Dacă excludem această tranzacție, creșterea fluxurilor de ISD către Africa, deși este încă pozitivă, ar fi mai în concordanță cu ceea ce am văzut în alte regiuni în curs de dezvoltare”, a declarat James Zhan, director al Diviziei de investiții și întreprinderi a UNCTAD. În ceea ce privește subregiunile, raportul notează că Africa de Sud, Africa de Est și Africa de Vest și-au văzut fluxurile de investiții în creștere, în Timp ce cele destinate Africii Centrale au rămas stabile și că Africa de Nord a înregistrat un declin. Potrivit UNCTAD, cei mai mari deținători de active străine din Africa au rămas europeni, în frunte cu investitori din Regatul Unit (65 de miliarde de dolari) și Franța (60 de miliarde de dolari).

            ISD în Africa de Sud a crescut de aproape zece ori, la 42 de miliarde de dolari: această creștere puternică se datorează în principal unei reconfigurari corporative majore în Africa de Sud. Noile proiecte anunțate în țară includ o finanțare de 4,6 miliarde de dolari pentru energie curată, sponsorizat de Hive Energy, cu sediul în Marea Britanie și un proiect de investiții greenfield de 1 miliard de dolari de către Vantage (SUA) pentru a construi primul său campus african de centre de date.

            Fluxurile de investiții către Mozambic au crescut cu 68%, până la 5,1 miliarde de dolari. Țara a cunoscut un salt în noile proiecte de investiții, în special cel al companiei britanice Globeleq Generation pentru a construi centrale electrice în valoare de două miliarde de dolari. Fluxurile de investiții către Zambia au rămas negative la -457 milioane dolari, o scădere bruscă de la -173 milioane dolari în 2020, în principal datorită cedării unei mine de cupru de către compania elvețiană Glencore, către compania publică ZCCM Investments Holdings.

            Creșteri de ISD s-auînregistrat și în Africa de Vest și de Est. Nigeria, principalul destinatar al ISD în Africa de Vest, și-a dublat intrările de capital, ajungând la 4,8 miliarde de dolari, în principal datorită unei redresări a investițiilor în sectoarele de petrol și gaze, se arată în raportul UNCTAD. Astfel, ofertele internaționale de finanțare a proiectelor din Nigeria au crescut la 7 miliarde de dolari: printre acestea se numără proiectul de construire a unui complex industrial în portul Escravos, în valoare de 2,9 miliarde de dolari.

            Proiectele din industriile extractive au contribuit, de asemenea, la creșterea ISD în Ghana la 2,6 miliarde de dolari, o creștere cu 39% față de 2020. Senegalul a înregistrat, la rândul său, o creștere notabilă de 21% a ISD, care au ajuns la 2,2 miliarde de dolari. Fluxurile de investiții în Africa de Est au crescut cu 35%, până la 8,2 miliarde de dolari De exemplu, Etiopia, centrul central al inițiativei „Centura și drumul” a Chinei, a înregistrat o creștere a fluxurilor de ISD cu 79%, până la 4,3 miliarde de dolari în 2021. Patru din cinci anunțuri internaționale de finanțare a proiectelor din țară sunt pentru energie regenerabilă, relatează UNCTAD. Alte creșteri notabile au fost raportate de Uganda (31% până la 1,1 miliarde de dolari) și Tanzania (35% până la 922 de milioane de dolari), care au dus la trei anunțuri de noi proiecte de investiții în 2021.

            În timp ce fluxurile de investiții în Africa Centrală au rămas stabile, raportul indică faptul că ISD către Republica Democrată Congo au crescut cu 14%, ajungând la 1,9 miliarde de dolari, tendințele investițiilor rămânând în principal pozitive din cauza fluxurilor către zăcămintele petroliere și minele offshore. Fluxurile de investiții către Congo au scăzut cu 8%, până la 3,7 miliarde de dolari, dar au fost anunțate două acorduri internaționale de finanțare a proiectelor în țară; cel mai important se referă la construcția unei instalații petroliere de 166 de milioane de dolari.

            Fluxurile de investiții către Maroc au crescut cu 52%, până la 2,2 miliarde de dolari în 2021, în Timp ce Egiptul a înregistrat o scădere a ISD cu 12%, până la 5,1 miliarde de dolari. În ciuda acestui declin, Egiptul este al doilea cel mai mare beneficiar al ISD din Africa. Angajamentele statelor din Golf de a investi aproximativ 22 de miliarde de dolari în diferite sectoare economice din Egipt ar putea stimula ISD în viitor, în această țară. Între Timp, proiectele greenfield anunțate în Egipt s-au triplat la 5,6 miliarde de dolari în 2021.

            Pe ansamblul continentului african, proiectele de energie regenerabilă au crescut. În ciuda tendinței generale pozitive de ISD pe continent, numărul total de anunțuri noi de proiecte în domeniul energiilor regenrelabile a rămas scăzut, la 39 de miliarde de dolari, arătând doar o recuperare modestă față de cele 32 de miliarde de dolari înregistrate în 2020 – și cu mult sub cele 77 de miliarde de dolari înregistrate în 2019. În același Timp, numărul proiectelor internaționale de energie regenerabilă din Africa a crescut la 71 – aproape dublu față de 36 înregistrate în 2011. Printre acestea se numără un proiect de 20 de miliarde de dolari care urmărește ca Marocul să furnizeze energie solară și eoliană Regatului Unit prin 3.800 km de cabluri submarine.

ISD în România în 2020, 2021 și 2022

Investiţiile străine directe au ajuns la 100,28 miliarde de eurola finele anului 2021, fiind cu peste 10% mai mare decât în anul anterior, în condițiile în care fluxul net din 2021 a fost de 8,94 miliarde de euro, o valoare de aproape trei ori mai mare față de cel înregistrat în 2020, și cea mai mare din ultimul deceniu, reiese dintr-un raport publicat de Banca Naţională a României (BNR)[5]. Fluxul net înregistrat în 2021 reprezintă, de altfel, a doua cea mai mare valoare a investițiilor străine directe înregistrate în România, după cea din 2008, când fluxul net a fost de 9,21 miliarde de euro.

            „Deși starea de alertă impusă de autorități ca urmare a persistenței pandemiei de Coronavirus a continuat pe parcursul întregului an 2021, investitorii străini s-au adaptat noilor condiții economice, deblocând proiectele de investiții suspendate la începutul anului 2020, ca răspuns la blocajul economic apărut în urma carantinei impuse de autorități și inițiind proiecte noi”, se arată în raport.

            Fluxul net de ISD în anul 2021 a fost direcționat preponderent spre domeniile: a) intermedieri financiare și asigurări (3.065 milioane euro); b) industrie (2.572 milioane euro); c) comerț (1.732 milioane euro). În cadrul industriei, majoritatea investițiilor străine s-au realizat în industria prelucrătoare (2.531 milioane euro), principalele activități beneficiare de investiții străine directe fiind sectoarele metalurgie (584 milioane euro), prelucrare țiței, produse chimice, cauciuc și mase plastice (520 milioane euro), mijloace de transport (450 milioane euro) și fabricarea calculatoarelor, altor produse electronice, optice și electrice (332 milioane euro). Din soldul total al ISD la 31 decembrie 2021, puțin peste 70% este reprezentant de capitaluri proprii (inclusiv profitul reinvestit acumulat) în valoare de 70,257 miliarde euro.

La finele lunii octombrie 2022, ISD însumau 9,399 miliarde euro, nivel record care a depășit atât fluxul net al investițiilor directe ale nerezindenților în România raportat pentru întregul an 2021 (8,94 mld. euro), cât și valoarea record obținută înainte de declanșarea crizei economice din 2008 (9,21 mld. euro), conform datelor raportate de BNR[6]: în primele zece luni ale anului 2022, investițiile directe ale nerezidenților în România au crescut cu aproape 21% față de nivelul raportat pentru perioada similară din 2021.

În același Timp au crescut și investițiile realizate de români în străinătate, de la 7,69 mld euro, nivel înregistrat în perioada ianuarie-octombrie 2021, la 8,325 mld. euro la 30 octombrie 2022.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele zece luni din 2022, cu peste 30%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 6.175 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC)


[1] Vezi site-ul https://news.un.org/fr/story/2020/06/1071052, postat și vizitat pe 16 iunie 2020

[2] Vezi site-ul https://news.un.org/fr/story/2021/01/1087592, postat și vizitat pe 25 ianuarie 2021

[3] Vezi site-ul https://news.un.org/fr/story/2021/10/1106592, postat și vizitat pe 19 octombrie 2021

[4] Vezi site-ul Les flux d’investissement vers l’Afrique ont atteint un record de 83 milliards de dollars en 2021 | ONU Info, postat și vizitat pe 9 iuie 2022

[5] Vezi site-ul Investițiile străine directe au depășit borna de 100 miliarde de euro la sfârșitul lui 2021 (cursdeguvernare.ro), postat și vizitat pe 2 octombrie 2022

[6] Vezi site-ul Investițiile străine directe – record în 2022, cu peste 11 mld. euro. Domeniile și explicațiile creșterii abrupte (cursdeguvernare.ro), postat și vizitat pe 3 ianuarie 2023

About Author

Translate »