ATACUL HAMAS DIN 7 OCTOMBRIE 2023

Home / ATACUL HAMAS DIN 7 OCTOMBRIE 2023

Emilian M. Dobrescu

      Evenimentele din primele trei zile

            Israelul și Fâșia Gaza sunt în război după declanșarea sâmbătă 7 octombrie 2023, dimineața a unei ofensive militare a mișcării palestiniene islamiste Hamas, care a lansat mii de rachete și a infiltrat combatanți pe teritoriul israelien, unde a luat și ostatici. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a indicat sâmbătă 7 octombrie seara, fără a face precizări că “sute” de bărbați înarmați au pătruns începând de dimineață în Israel dinspre Gaza. Acesta a menționat că militarii israelieni luptă cu “teroriștii care au invadat” Israelul în 22 de locuri și se înregistrează o “situație gravă implicând luarea de ostatici” în două localități la est de Gaza, Beeri și Ofakim.

      În interviuri cu mai multe media franceze, ambasadorul Israelului în Franța, Raphael Morav, a admis pe 7 octombrie 2023 posibilitatea unui eșec al serviciilor de informații israeliene, precum și o pregătire insuficientă a țării sale în fața ofensivei Hamas (Andrei Nicole, Atacul Hamas și chixul Mosad – Războiul Mondial al Lumii Anti-Israel?, Active News, Știri necenzurate, 7 octombrie 2023): “Dacă am fi avut o minimă informație, am fi luat măsuri pentru a contraataca. Am fi fost pregătiți. Deci trebuie să fi fost un eșec la nivelul serviciilor de informații, nu ascund acest lucru. Acum ce este important este să dăm o ripostă adecvată acestui atac. Ca urmare a acestei surprize, nu am fost pregătiți suficient, se poate spune deloc. Trebuie desprinse învățăminte, într-un context în care serviciile de securitate israeliene sunt reputate pentru eficacitatea lor. Scopul este să nu se mai repete”.

Asaltul Hamas asupra Israelului a dus la creşterea preţului petrolului pe 9 octombrie 2023, pieţele luând în calcul temerile legate de un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, la o zi după ce Israelul a lovit enclava palestiniană Gaza ca ripostă la unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria sa: luptători din gruparea islamistă Hamas au ucis pe 7 octombrie 2023, 700 de israelieni şi au răpit numeroase persoane. Ca răspuns, atacuri aeriene israeliene au ţintit duminică 8 ocotmbrie 2023, blocuri de locuinţe, tuneluri, o moschee şi locuinţe ale unor oficiali Hamas din Gaza, ucigând peste 400 de persoane, inclusiv 20 de copii. ”Preţul pe care îl va plăti Fâşia Gaza va fi unul foarte greu, care va schimba realitatea pentru generaţii întregi”, a declarat ministrul Apărării, Yoav Gallant, în oraşul Ofakim, care a înregistrat victime şi a avut parte de luare de ostatici. Din cauza izbucnirii violențelor, Israelul a mobilizat aproximativ 300.000 de rezerviști. Aceasta este cea mai mare mobilizare din istoria Israelului într-o perioadă atât de scurtă de timp, a confirmat luni un purtător de cuvânt al armatei. Numărul morților din Israel a crescut la peste 900, a anunțat armata marți seara. Aproximativ 2.600 de persoane au fost rănite. Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, l-a numit “cel mai grav masacru de civili nevinovaţi din istoria Israelului”. Mai mulţi americani au fost ucişi de atacatorii Hamas, a confirmat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, precizând că SUA vor continua să monitorizeze îndeaproape situaţia.

Atacurile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis 1.300 de persoane. Peste 2.900 de persoane au fost rănite, a declarat Ministerul Sănătății din teritoriul palestinian. Luptătorii palestinieni au luat zeci de ostatici în Gaza, inclusiv soldaţi şi civili, copii şi bătrâni. O a doua grupare militantă palestiniană, Jihadul Islamic, a anunţat că deţine peste 30 dintre captivi. Capturarea unui număr atât de mare de israelieni, unii conduşi prin punctele de control de securitate sângerând în Gaza, reprezintă o altă problemă pentru Beniamin Netanyahu, după episoadele din trecut, când ostaticii au fost schimbaţi cu mulţi prizonieri palestinieni. ”Realitatea crudă este că Hamas a luat ostatici ca o poliţă de asigurare împotriva represaliilor israeliene, în special un atac masiv la sol şi pentru a face schimb cu prizonieri palestinieni”, a declarat Aaron David Miller, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace.

            Ce este Hamas

Hamas sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică a fost înfiinţată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990. Având o aripă armată numită Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, Hamas declară că luptă împotriva ”crimelor de ocupaţie ale Israelului” şi este clasificată drept organizaţie teroristă de către UE, SUA şi Israel.

Atacul cu rachete de sâmbătă 7 octombrie 2023 și infiltrarea Hamasului în Israel au avut loc la împlinirea a 50 de ani de la Războiul din 1973, un atac surpriză al vecinilor arabi ai Israelului, care a început pe 6 octombrie 1973. Războiul de atunci s-a soldat cu moartea a 2.600 de israelieni şi cu cel puţin 9.500 de morţi şi dispăruţi de partea arabă în trei săptămâni de lupte.

Într-un mesaj audio difuzat de televiziunea Hamas, comandantul ramurii armate a mişcării a anunţat că a lansat operaţiunea „Potopul Al-Aqsa” împotriva Israelului şi a precizat că a lansat peste „5.000 de rachete. Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei de către Israel”, a declarat Mohammad Deif, comandantul militar al Hamas, în mesajul său.

În luna mai 2023, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâşia Gaza, declanşând un război de cinci zile între Armata israeliană, Jihadul Islamic şi alte grupări armate din teritoriu, care s-a soldat cu moartea a 34 de palestinieni şi a unui israelian. Hamas nu s-a implicat în acest conflict.

Opinia Forțelor de Apărare Israeliene

Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) susțin că sunt îngrijorate de un posibil atac care ar putea veni dinspre nordul Libanului sau din Siria: “Suntem pregătiți în nord în cazul în care există vreo facțiune palestiniană, în cazul în care vor decide să intre pe acolo. Vom fi pregătiți, suntem pregătiți pentru asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Richard Hecht.

Toate indiciile arată că Forțele de Apărare Israeliene pregătesc o invazie de proporții a Fâșiei Gaza după atacurile fără precedent ale Hamas din 7 octombrie 2023. Invadarea Fâșiei Gaza e inevitabilă, pregătirile pe care le face IDF sunt clare. Pe lângă pregătirile militare, pe 7 octombrie 2023, ministrul israelian al Energiei a semnat un ordin care obligă compania de electricitate a Israelului să nu mai furnizeze energie electrică în Fâșia Gaza.

Operațiunea majoră asupra Fâșiei Gaza a început a doua zi, pe 8 octombrie, după atacul Hamas… Șeful Statului Major al IDF, Herzi Halevy, a făcut o declarație în timpul unei evaluări a situației la Comandamentul de Sud, cu comandantul Comandamentului de Sud și membrii Forumului Statului Major General: ”Atacăm, persecutăm, rănim pe toți cei care au luat parte la acțiune… în acest sens vom continua. Ultima zi a fost dificilă. Prețul este greu. Știu că sunt multe întrebări și multă frustrare. Dar important este să ne concentrăm pe a face și a rezolva problemele… Avem civili, membri ai forțelor noastre de securitate, soldații noștri, care au fost uciși – unii sunt în mâinile inamicului. Prin urmare, este un timp pentru război. În mijlocul acestui război, IDF este puternic și va acționa puternic și va câștiga. Va atinge realizările necesare. Ne putem aștepta la zile lungi și complexe de luptă. Vom rămâne pregătiți în toate domeniile. Toată lumea va face tot posibilul în arena lor. Vom continua să atacăm întreaga Fâșie Gaza, pe scară largă”.

            Opinia Frankfurter Allgemeigne Zeitung

Israelul va învinge Hamas. Dar, atacul brutal ridică multe întrebări despre politica și strategia israeliană. Occidentul trebuie să fie de partea statului evreu, inclusiv Germania (Krieg mit der Hamas: Israel ist verwundbarer, als es dachte (faz.net), postat pe 8 octombrie 2023): Nu trebuie să vă întrebați mult timp de ce Hamas a lansat un atac major asupra Israelului acum. Disputa lungă și necruțătoare asupra reformei judiciare a făcut ca statul evreu să pară slăbit. Faptul că rezerviștii au amenințat public că vor refuza serviciul militar a fost un semnal devastator pentru inamicii țării. Trebuie să fi părut o invitație către conducerea din Gaza. Prim-ministrul Netanyahu și coaliția sa de linie dură sunt de vină aici pentru că au urmărit problema în ciuda rezistenței sociale. Împingerea unor schimbări constituționale drastice cu o majoritate simplă nu este niciodată o idee bună.

De remarcată este și referirea grupării teroriste Hamas la acordurile pe care Israelul le-a încheiat cu statele arabe. Se pare că scopul este de a zădărnici apropierea în curs între Israel și Arabia Saudită, despre care prințul moștenitor saudit a vorbit destul de deschis la televiziunea americană. Interesele Hamas și ale Iranului coincid aici, motiv pentru care există unele dovezi care sugerează că atacul Hamas fost coordonat de Teheran.

Aceasta este o binecuvântare mixtă pentru strategia Israelului: așa-numitele „Acorduri Abraham”, care au fost încheiate pentru prima dată cu Emiratele Arabe Unite și Bahrain, aveau scopul de a împinge problema palestiniană în plan secund. Este posibil ca aceste acorduri să fi contribuit indirect la unul dintre cele mai mari atacuri asupra Israelului din ultimele decenii.

Pe partea israeliană, oamenii trebuie, de asemenea, să se întrebe de ce guvernul, Armata și serviciile secrete au putut fi surprinse de atac. Presupunerea larg răspândită că Hamas și alte grupuri militante din Gaza au fost în esență descurajate a fost contrazisă de atacurile recurente cu rachete din ultimii ani. Faptul că nimeni aparent nu se aștepta ca Hamas să poată efectua o lovitură coordonată pe uscat, aer și mare este dovada unor puncte moarte în aparatul de securitate al Israelului, care vor duce cu siguranță la discuții și schimbări în structura acestuia.

Drept urmare, Israelul se confruntă cu o vulnerabilitate, care reprezintă o creștere chiar și pentru o societate obișnuită cu războiul și violența. Faptul că luptătorii Hamas au putut să se deplaseze prin orașe și kibuțuri din apropierea graniței, ucigând civili și luând ostatici, nu va trece neobservat asupra sentimentului de securitate al israelienilor. Practic, o altă strategie a eșuat aici: retragerea din Fâșia Gaza în 2005 nu a dezamorsat situația și nici blocada parțială asupra acesteia.

Nu poate exista nici o îndoială că Israelul va predomina în cele din urmă din punct de vedere militar. Hamas este o organizație teroristă relativ bine echipată, dar nu poate concura cu o armată modernă. Cursul primelor două zile de război – 7 și 8 octombrie 2023 – poate fi citit și ca însemnând că organizația Hamas era probabil preocupată în primul rând de răspândirea terorii și luarea de ostatici. Deoarece Israelul a fost întotdeauna dispus să plătească un preț mare pentru schimbul de prizonieri individuali în trecut, câteva zeci de ostatici sunt o monedă de schimb valoroasă pentru Hamas. Și aici, oamenii din Israel vor trebui să se gândească la stimulentele pe care le stabilesc. Alți factori vor juca, de asemenea, un rol în continuarea războiului. Pe de o parte, există întrebarea des citată ”pe câte fronturi trebuie să lupte Israelul”. Primele lupte de la granița cu Libanul nu par că Hezbollah vrea să intre în conflict cu toată forța; dar asta se poate schimba. De la conflictul cu Hamas din 2021, când au izbucnit tulburări în Ierusalim și în alte orașe, Israelul are și o potențială problemă internă în astfel de situații.

Mai presus de toate, însă, se va pune întrebarea cât de departe ar trebui să meargă Israelul în Operațiunea Iron Swords (Săbii de Oțel). Nimeni din conducerea israeliană nu va dori să renunțe la represalii dure, fie și doar pentru a crește din nou descurajarea. Opoziţia a oferit deja guvernului cooperarea sa. O reocupare a Fâșiei Gaza, chiar dacă doar parțial, ar fi o provocare uriașă pentru Israel, și nu doar militar.

Guvernele occidentale de la Berlin la Washington s-au alăturat rapid și fără echivoc Israelului: acest lucru este adevărat nu numai din cauza brutalității atacului, ci și din cauza criticilor care au fost adesea adresate coaliției lui Netanyahu din Occident. Și aici, este important să corectăm posibilele percepții greșite din partea palestiniană. Și este un semnal important pentru cultura locală.

Opinia Iranului

            “Sprijinim Operațiunea Furtuna Al-Aqsa (celebra moschee palestiniană de pe Muntele Templului de la Ierusalim, al treilea loc sfânt al musulmanilor – n.n) și suntem siguri că și Frontul de Rezistență o susține. Vom fi împreună cu mujahedinii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”, a spus în prima zi a atacului Hamas, 7 octombrie 2023, generalul-maior iranian Rahim Safavi, consilier al ayatollahului Ali Khamenei.

            Declarația acestuia pare să arate că ar putea exista o coordonare la cel mai înalt nivel între Hamas și Iran, ceea ce ar putea pune problema unei pregătiri de amploare și ar putea duce la un veritabil Război Mondial. Rămâne de văzut ce alte state și grupări arabe anti-Israel se vor alătura.

            Misiunea Iranului la Naţiunile Unite a declarat pe 8 octombrie 2023 că Teheranul nu a fost implicat în atacurile Hamas asupra Israelului: „Măsurile ferme luate de Palestina sunt o apărare perfect legitimă împotriva a șapte decenii de ocupație opresivă și a crimelor odioase comise de regimul sionist ilegitim. Susținem cu fermitate Palestina, dar nu participăm la măsurile de răzbunare palestiniene, deoarece acestea sunt luate numai de Palestina însăși”. Misiunea Teheranului a ONU a adăugat că „succesul” operațiunii militare a Hamas s-a explicat prin faptul că a surprins Iranul și a dus la „cel mai mare eșec” al serviciilor de securitate israeliene. „Ei încearcă să-și justifice eșecul și să-l lege de agențiile de informații ale Iranului și de planificarea operațională a acestuia. Le este foarte greu (Israelului) să se împace cu faptul că, comunitatea internațională de informații le spune că au fost învinși de grupările palestiniene”.

            Opinia Israelului – ”Începem un război lung și dificil”

           Toate indiciile arată că Forțele de Apărare Israeliene pregătesc o invazie de proporții a Fâșiei Gaza după atacurile fără precedent ale Hamas din 7 septembrie 2023 (https://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/israelul-pregateste-o-invazie-de-proportii-in-2306427.html, postat pe 8 octombrie 2023): premierul Netanyahu a avertizat populația să părăsească Gaza, fiindcă „va fi transformată în ruine“. Armata israeliană a anunţat că evacuează aşezări israeliene din zona de frontieră cu Gaza, pe fondul războiului cu organizaţia extremistă palestiniană Hamas. Mii de oameni urmează să fie duşi în alte locuri din Israel, a precizat pe 8 octombrie 2023 purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, Richard Hecht. Armata a declarat drept zonă restricţionată zona din jurul fâşiei de coastă. Încă opt puncte au rămas în sudul Israelului, unde Armata căuta posibili atacatori, a spus Hecht. Gardul cu Fâşia Gaza a fost spart în 29 de puncte, toate acestea fiind acum sub control. Potenţialii noi atacatori sunt atacaţi din aer în aceste puncte, potrivit lui Hecht.

           Mulţi israelieni sunt ţinuţi ostatici în Gaza, inclusiv femei, copii şi cetăţeni în vârstă. Armata israeliană nu a putut furniza până acum cifre exacte. “Vom oferi Hamas un răspuns foarte dur după acest atac inuman”, a spus purtătorul de cuvânt al Armatei. Potrivit cifrelor militare, printre morţi se numără 26 de militari şi femei, inclusiv un general adjunct şi comandanţi superiori. Hecht a declarat că vor fi date instrucţiuni populaţiei din Gaza înaintea atacurilor asupra ţintelor Hamas “pentru a evita daune colaterale”. Dar nu va fi nici o evacuare de pe teritoriul palestinian, a precizat el. “Le vom spune să meargă spre nord, să meargă spre sud, să meargă spre est”, a spus el. În ceea ce priveşte o posibilă ofensivă terestră, purtătorul de cuvânt a declarat că toate opţiunile sunt pe masă. Punctele de trecere a frontierei în Gaza au fost distruse de Hamas, a spus el. “Nu ne grăbim să le redeschidem”, a adăugat el.

           Autoritățile politico-militare de prim rang ale Israelului s-a reunit, sâmbătă seară, 7 octombrie, pentru a stabili răspunsul ţării la atacurile organizate de Hamas. Cabinetul a luat ”o serie de decizii operative cu scopul de a provoca distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas şi ale Autorităţii Palestiniene”, potrivit unei declaraţii transmise de Biroul premierului din Israel. ”Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

           Lt. col. Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, a declarat că ”multe sute”, posibil chiar o mie de luptători Hamas au fost implicaţi în atacurile surpriză de sâmbătă 7 octombrie 2023. Duminică 8 octombrie, la ora locală 4.15, Conricus a afirmat: ”Încă luptăm, eliberând ultimele case, şi locaţii, şi comunităţi şi baze. Să sperăm că în zori vom putea să declarăm că am restaurat, în sfârşit, suveranitatea şi ordinea în Israel. Dar nu am reuşit încă acest lucru. Şi asta va fi prioritatea noastră numărul unu. Apoi vom închide graniţa şi ne vom asigura că nu mai vin alţi terorişti. Şi apoi vom începe să ne concentrăm pe a lovi Hamas cum nu am mai făcut-o niciodată”.

            Opinia ONU

            O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situația din Orientul Mijlociu și problema palestiniană a avut loc duminică 8 octombrie 2023, în urma violențelor dintre Israel și Hamas. Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU, fără a întruni însă, unanimitatea, au condamnat ofensiva surpriză a mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, în timpul unei întâlniri de urgenţă cu uşile închise.

            Tot pe 8 octombrie, Programul Alimentar Mondial (PAM), organizație din cadrul ONU, a informat printr-un comunicat că este „profund îngrijorat de deteriorarea rapidă a situaţiei din Israel şi statul Palestina şi de impactul acestui conflict asupra populaţiilor afectate”. Organizaţia cu sediul la Roma, declară că are stocuri de alimente gata să fie distribuite persoanelor strămutate sau persoanelor din adăposturi și „solicită acces umanitar sigur şi neîngrădit în zonele afectate, făcând apel la toate părţile să respecte principiile dreptului umanitar. Pe măsură ce conflictul se intensifică, civilii, inclusiv copiii şi familiile vulnerabile, se confruntă cu provocări tot mai mari în ceea ce priveşte accesul la produsele alimentare de bază. Reţelele de distribuţie sunt perturbate, iar producţia de alimente este grav afectată de ostilităţi”. Agenția Organizației Națiunilor Unite este, de asemenea, îngrijorată de epuizarea stocurilor în magazinele alimentare din Fâşia Gaza, precum şi de deşeurile cauzate de întreruperile de curent.

            Potrivit cifrelor ONU, peste 123.000 de persoane au fost strămutate în Fâșia Gaza de la începutul atacului pe scară largă al Israelului de către Hamasul islamic radical. Peste 123.538 de persoane și-au părăsit locuințele “de frică, din îngrijorare pentru protecția lor și din cauza distrugerii caselor lor”, a anunțat pe 9 octombrie 2023, Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA). Peste 73.000 de refugiați sunt găzduiți în școli.

          Opinia organizației Jihadul Islamic

Un palestinian militant, lider al Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a declarat pe 8 august 2023 că facţiunea sa ţine în captivitate peste 30 din israelienii care au fost răpiţi și aduși în Fâşia Gaza, după ce Hamas a lansat atacuri asupra Israelului.

Captivii nu vor fi repatriaţi “până când toţi prizonierii noştri nu vor fi eliberaţi”, a adăugat al-Nakhala, referindu-se la mii de palestinieni care se află în închisorile israeliene.

Reacția Hezbollah

         Hezbollah a atacat Israelul duminică 8 octombrie 2023 dimineață, trăgând cu tunuri și rachete în trei poziții militare israeliene, în fermele disputate de la Shebaa, iar forțele israeliene au răspuns cu tiruri de artilerie și drone, asupra unor poziții ale grupării din Liban.

Atacurile Hezbollah, o puternică formațiune armată susținută de Iran, vin după ofensiva surprinzătoare declanșată sâmbătă 7 octombrie 2023 dimineața, de Hamas asupra Israelului, cu valuri masive de rachete și comandouri care au trecut granița.

Hezbollah a revendicat atacul cu rachete și artilerie asupra fermelor Shebaa israeliene, spunând că a fost desfășurat ca „solidaritate” cu poporul palestinian. Într-comunicat, gruparea a afirmat că atacul a vizat trei obiective, inclusiv o „poziție radar” din Fermele Shebaa, o porțiune de pământ ocupată de Israel din 1967, pe care Libanul o revendică.

Hezbollah, organizație islamistă pro-iraniană, a declarat pe 9 octombrie 2023 că a bombardat două cazărmi israeliene ca răspuns la moartea a trei dintre membrii săi în urma bombardamentelor israeliene asupra unei zone de frontieră din sudul Libanului.

Reacția Forțelor ONU de menținere a păcii

            Tensiunea a escaladat și la granița Libanului cu Israelul.

Forțele ONU de menținere a păcii, staționate în sudul Libanului s-au îndreptat spre granița cu Israelul, dar au fost oprite de simpatizanții locali ai Hezbollah, care au blocat drumurile.

Incidentul a apărut după ce forțele ONU de menținere a păcii din sudul Libanului au primit ordin să se retragă și să se adăpostească în bazele lor principale, de teama că Hezbollah ar putea intra în Israel. Forța Interimară a ONU în sudul Libanului (UNIFIL) a declarat că a detectat explozii în apropiere de Al-Boustan, în sud-vestul Libanului: “Șeful și comandantul forțelor UNIFIL, generalul-maior Aroldo Lazaro Saenz, este în contact cu părțile implicate, îndemnându-le să dea dovadă de maximă reținere și să utilizeze mecanismele de legătură și coordonare ale UNIFIL pentru a preveni o nouă escaladare și pierderea de vieți omenești”. Armata israeliană a anunțat că a trimis trupe în nordul țării pentru a contracara infiltrarea” unor suspecți la granița cu Libanul. Oficialii militari israelieni susțin că au desfășurat trupe pentru a face față unei infiltrări din Liban.

Pe 9 octombrie 2023, comandantul Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL), generalul Aroldo Lazaro Saenz, a îndemnat părţile ”să exercite cea mai mare reţinere şi să folosească mecanismele de legătură şi coordonare ale UNIFIL pentru a preveni o escaladare ulterioară”. La rândul său, premierul libanez Najib Mikati a asigurat că ”prioritatea guvernului său este menţinerea securităţii şi stabilităţii în sudul Libanului şi menţinerea calmului”.

În 2006, un război devastator între Hezbollah şi Israel s-a soldat cu peste 1.200 de morţi de partea libaneză, în mare parte civili, şi 160 de partea israeliană, în mare parte soldaţi.

About Author

Translate »