SUA. SITUAȚII CONTROVERSATE

Home / SUA. SITUAȚII CONTROVERSATE

SUA. SITUAȚII CONTROVERSATE

April 18, 2023 | GEOPOLITICĂ, SUA | No Comments

Emilian M. Dobrescu

Erodarea solului

În Vestul Mijlociu, una dintre cele mai productive regiuni agricole din lume, cercetătorii au calculat că solul din SUA se erodează de 1.000 de ori mai repede decât înainte de ascensiunea agriculturii moderne[1]: aceasta înseamnă mult mai multă pierdere de sol decât ceea ce ar trebui să fie permis în conformitate cu ceea ce Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) spune că este sustenabil, în ghidurile sale de management al solului. „Pentru prima dată, știm care sunt ratele naturale de eroziune în Vestul Mijlociu”, spune geologul Caroline Quarrier, care a finalizat această cercetare la Universitatea Amherst din Massachusetts (SUA). „Și pentru că acum cunoaștem rata de eroziune, putem vedea exact cât de mult a accelerat procesul agricultura modernă”, completează ea.

Studiul se bazează pe prezența în solul din SUA a unui element rar, cunoscut sub numele de beriliu-10, pe care Quarrier și colegii ei l-au detectat în 14 prerii native din Vestul Mijlociu, care nu au fost perturbate de agricultură. Beriliul-10 se formează în mare parte în atmosfera Pământului, atunci când razele cosmice din Calea Lactee străpung atomosfera planetei noastre. Odată ce ajunge în stratul superior al solului, Timpul său de înjumătățire poate dezvălui ratele de eroziune de-a lungul a mii sau chiar milioane de ani.

BecurÎnainte de agricultura modernă, ratele medii de eroziune în preriile din Iowa, Minnesota, Dakota de Sud, Nebraska și Kansas erau de aproximativ 0,04 milimetri pe an, au descoperit Quarrier și colegii săi. Acest număr este valabil începând cu ultima eră glaciară, din urmă cu aproximativ 12.000 de ani. Dar, situația s-a schimbat: măsurătorile anterioare din câmpurile agricole adiacente preriilor native studiate arată că aceste zone cultivate pierd sol cu o viteză mult mai mare, de o mie de ori mai mare în unele locuri. Regulile actuale de durabilitate ale USDA se bazează pe ideea că solul vegetal din Vestul Mijlociu poate rezista doar la un milimetru de eroziune în fiecare an.

Dar, acest nivel „de referință” al eroziunii, este de 25 de ori mai mare decât ratele medii de eroziune pre-agricole, calculate de Carrier și colegii ei. Cu alte cuvinte, eroziunea pe care USDA o consideră „tolerabilă” pentru aceste locuri este cu mul peste ratele de eroziune naturală; în acest ritm, solul din SUA este pur și simplu incapabil să se recupereze; dispare mai repede decât se poate acumula. Drept urmare, din ce în ce mai mult sol se pierde în fiecare an.

            La începutul anului 2022, cercetătorii de la universitatea citată au descoperit cum câmpurile agricole din Vestul Mijlociu al SUA au pierdut în medie 2 milimetri de sol pe an, echivalentul a aproximativ 57,6 miliarde de tone de sol vegetal pierdut în aproximativ 160 de ani, deci consecințele lucrării solului în ritmul în care se face astăzi sunt chiar mai grave decât au apreciat Oamenii de știință. Deteriorarea rapidă a solurilor din Vestul Mijlociu al SUA amenință viitoarea producție agricolă și habitatele. Într-o perioadă de criză climatică, menținerea sănătății solului vegetal este mai importantă ca niciodată. În prezent, lumea obține 95% din hrană din acest strat superior de pământ, iar ONU a avertizat că, dacă nu începem să conservăm solul planetei, lumea este pe cale să sufere pierderea biodiversității, daune larg răspândite ale infrastructurii, și, posibil, deplasarea unor întregi comunități umane.

Solul este, de asemenea, o modalitate importantă de a aspira excesul de carbon din atmosferă. Efectele schimbărilor climatice ar putea fi și mai grave fără acest rezervor natural de carbon. „Există practici agricole, cum ar fi agricultura fără arat, pe care știm să le facem și știm că reduc foarte mult eroziunea”, spune Quarrier. Plantarea fără arat a culturilor este doar un exemplu de agricultură durabilă. Sistemele de drenaj mai bune pot reduce efectele eroziunii apei, iar lăsarea pe loc a miriștilor în loc de ardere la sfârșitul sezonului poate ajuta solul să reziste în continuare la intemperii. La începutul anului 2022, experții ONU au avertizat că 90% din suprafața Pământului ar putea fi expusă riscului de eroziune până în 2050, iar recuperarea a doar câțiva centimetri din acel sol în condiții naturale durează mii de ani.

Limita de îndatorare autorizată de Congres

Plafonul de îndatorare a fost majorat ultima oară în decembrie 2021 la 31,4 mii de miliarde de dolari, iar pe 19 ianuarie 2023, SUA au atins limita de îndatorare autorizată de Congres, care trebuie din nou majorată pentru evitarea unor “măsuri extraordinare” precum folosirea fondurilor de pensii pentru finanțarea cheltuielilor SUA.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen a subliniat că începând din ziua menționată mai sus şi în lipsa unui nou plafon, Trezoreria se pregăteşte să pună în aplicare primele măsuri, care vor viza mai multe fonduri de pensii ale salariaţilor din serviciul public. Acest lucru nu înseamnă, însă, că bugetarii nu vor mai avea acces la banii de pensie, fonduri care urmează să fie reîntregite după echilibrarea bugetară. Secretarul Trezoreriei a avertizat însă că aceste “măsuri extraordinare” pot fi “extinse” doar până în luna iunie 2023, şi că, dacă Congresul nu ajunge la un acord, Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plată.

“Nerespectarea obligaţiilor statului ar cauza daune ireparabile economiei americane şi mijloacelor de trai ale tuturor americanilor, precum şi finanţelor globale”, a insistat Janet Yellen în scrisoarea sa. După publicarea scrisorii, ratele obligaţiunilor guvernamentale americane pe termen scurt au crescut, un semn de nervozitate a pieţei. Un plafon până la care guvernul federal al Statelor Unite se poate împrumuta este o măsură luată în urmă cu mai mult de un secol, pentru evitarea creditărilor care pun în pericol economia ţării. Cât Timp vor funcţiona “măsurile extraordinare”, în lipsa posibilităţii de împrumut, depinde de nivelul de colectare a taxelor din primăvara lui 2023; analiştii politici se aşteaptă la o bătălie politică dură între republicanii conservatori, care ar putea condiţiona majorarea plafonului de reducere a cheltuielilor statului, inclusiv a celor militare.

Măsurile de control la frontiere

La începutul anului 2023, administrația americană a anunțat noi măsuri de control la frontiere, care riscă să submineze bazele dreptului internațional al drepturilor Omului și al refugiaților. Apoi, pe 10 ianuarie 2023, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk a spus că aceste prevederi par a fi „în contradicție cu interzicerea expulzărilor colective și cu principiul nereturnării”[2]: modificările anunțate includ utilizarea sporită a eliminărilor accelerate și extinderea utilizării titlului 42 din Ordinul de sănătate publică pentru a permite deportarea rapidă în Mexic a aproximativ 30.000 de Cubanezi, Haitieni, Nicaraguani și Venezueleni, intrați clandestin în SUA în fiecare lună.

Acest mecanism permite deportarea persoanelor în Mexic sau în țara lor de origine „fără evaluarea individuală a tuturor nevoilor lor de protecție, însoțită de un proces echitabil și de garanții procedurale”, potrivit ONU; Statele Unite ar trebui să recurgă la expulzări imediate, însoțite de o interdicție a noii intrări pe teritoriu Timp de cinci ani. Potrivit rapoartelor presei, peste 200.000 de arestări au fost înregistrate în noiembrie 2023 la granița de sud a SUA cu Mexicul. În plus, Washingtonul a indicat că până la 30.000 de migranți calificați vor avea permisiunea de a intra în Statele Unite în fiecare lună din Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela. Dar, SUA nu a precizat când va intra în vigoare această ”permisiune”…

Pentru ONU, accesul limitat la eliberarea condiționată umanitară pentru unii nu poate înlocui în cele din urmă respectarea dreptului tuturor de a solicita protecția drepturilor lor fundamentale. Șeful ONU pentru drepturile Omului și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că cei care au cea mai mare nevoie de azil și cei aflați în situații vulnerabile este puțin probabil să îndeplinească condițiile restrictive pentru eliberare, condiții umanitare, în special aceea de a avea un sponsor financiar în Statele Unite. Înaltul Comisar și-a reiterat apelul ca drepturile Omului ale tuturor refugiaților și migranților să fie respectate și protejate la frontierele internaționale. „În loc să-i defăimăm și să le negăm drepturile recunoscute de mult Timp, ar trebui să căutăm să guvernăm migrația într-un mod uman și sigur, cu respect deplin pentru drepturile Omului ale fiecărui individ”, a conchis Volker Türk.

Opinia senatorului Roger Marshall

            „Sunt adesea întrebat care este cea mai mare amenințare cu care se confruntă națiunea americană și vă spun că nu este Rusia, nu este nici China, nici Coreea de Nord sau Iran[3]; iubesc mediul, deci nu este vorba de schimbările climatice. Cea mai mare amenințare pe termen lung cu care se confruntă Statele Unite este datoria națională de 31 de trilioane de dolari. Și ea tot crește. S-a ajuns aici pentru că președintele Joe Biden a cheltuit în primele 20 de luni de mandat mai mult decât orice alt lider din Istoria SUA.

            Sub Administrația Biden, prețurile la energie au urcat cu aproape 40%, gazele folosite în încălzirea locuințelor – cu peste 52%, prețurile la electricitate – cu peste 23%, benzina – cu peste 45% și alimentele – cu peste 19%; concomitent, salariile reale nu respectă inflația, iar Omul de rând resimte cel mai puternic scăderea nivelului de trai”.

            China este al doilea cel mai mare deținător străin al datoriei guvernamentale americane, dar și în primele luni din 2023 și-a redus participațiile în titluri de stat americane, care au coborât sub cifra simbolică de 1 trilion de dolari SUA… 

Prăbușirea Silikon Valley Bank (SVB)

Autoritățile americane au implementat soluții pentru a răspunde prăbușirii Silicon Valley Bank, cel mai mare colaps al unei instituții financiare din SUA de după criza din 2008[4]: secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a exclus salvarea băncii din fonduri publice, iar oficialii Rezervei Federale au analizat într-o ședință cu ușile închise, potențiale măsuri de sprijinire a deponenților. SVB Financial Group, axat pe startup-uri, a devenit cea mai mare bancă americană care a eșuat de la criza financiară din 2008, tulburând piețele și blocând miliarde de dolari aparținând companiilor și investitorilor. Cu active de 209 miliarde de dolari, SVB este a 16-a cea mai mare bancă din SUA, ceea ce face ca lista potențialilor cumpărători, care ar putea încheia o tranzacție în decurs de doar câteva zile să fie relativ scurtă, potrivit unor surse citate de presa americană.

Temerea piețelor este că dacă autoritățile de reglementare nu găsesc un cumpărător, turbulențele s-ar putea răspândi la nivelul mai multor bănci regionale din SUA. Janet Yellen a declarat pe 12 martie 2023 că lucrează îndeaproape cu autoritățile de reglementare bancare pentru a-i proteja pe deponenți, dar a exclus o salvare guvernamentală: „Vrem să ne asigurăm că necazurile care există la o bancă nu creează contagiune altora care sunt solide”.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), instituție care a fost numită administrator judiciar, a încercat să găsească o altă bancă care să fie dispusă să fuzioneze cu Silicon Valley Bank. Nu a fost clar dacă autoritățile de reglementare au sprijin politic pentru a arunca un colac de salvare băncii, care se adresează startup-urilor și investitorilor din Silicon Valley…

Speranța de viață

Covid-19 și supradozele de medicamente au dus la un al doilea an consecutiv de înrăutățire a speranței de viață în SUA – cea mai scăzută din ultimii 100 de ani, potrivit celor mai recente date ale Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC)[5]: conform datelor din 2021, americanii trăiesc în medie în 2022, 76,4 ani, în scădere de la un vârf de 78,8 ani în 2019. De asemenea, datele arată că speranța de viață SUA continuă să se situeze pe ultimul loc în rândul țărilor cu economii mari.

Într-un comunicat de presă din august 2022, CDC a comentat astfel cea mai gravă scădere – cu doi ani – a speranței de viață înregistrată din 1923 încoace: „Scăderile speranței de viață după 2019 sunt în mare parte determinate de pandemie. Decesele Covid-19 au contribuit la aproape trei sferturi, adică 74%, din declinul din 2019 până în 2020, și 50% din declinul din 2020 până în 2021”.

Decesele cauzate de supradoze de droguri sunt un alt factor al scăderii speranței de viață. Acestea reprezintă acum mai mult de o treime din toate decesele accidentale din SUA, arată datele; decesele cauzate de supradozele droguri au crescut cu 16% în 2021 față de 2020; statisitcile includ și decesele care implică fentanil, care au crescut cu 22% în 2021 față de 2020.

Speranța de viață în SUA rămâne cu mult mai mică decât în Marea Britanie, unde media este de 80,8 ani! De asemenea, este mai mică decât cea a vecinilor din Canada, unde speranța de viață începând cu 2020 este de 81,75 de ani. Comparativ cu cele două țări menționate, SUA alocă cele mai mari sume de bani pentru asistență medicală. Pe cap de locuitor, SUA plătește 12.318 dolari, în Timp ce Marea Britanie cheltuiește 5.387 de dolari, iar Canada 5.511 dolari pe cap de locuitor.


[1] Vezi site-ul https://www.descopera.ro/natura/20244228-solul-din-sua-se-erodeaza-de-1-000-de-ori-mai-repede-decat-ar-trebui, postat și vizitat pe 24 decemb rie 2022

[2] Vezi site-ul Etats-Unis : les nouvelles mesures de contrôle aux frontières risquent de porter atteinte aux droits des réfugiés et migrants | ONU Info, postat și vizitat pe 11 ianuarie 2023

[3] Vezi site-ul https://www.national.ro/politica/china-baga-in-faliment-america-beijingul-are-titluri-de-trezorerie-de-aproape-1-trilion-de-dolari-790923.html, postat și vizitat pe 21 martie 2023

[4] Vezi site-ul https://cursdeguvernare.ro/autoritatile-americane-cauta-solutii-pentru-prabusirea-silicon-valley-bank-cel-mai-mare-colaps-bancar-post-criza.html, postat și vizitat pe 12 martie 2023

[5] Vezi site-ul https://www.descopera.ro/dnews/20257431-sua-se-confrunta-cu-cea-mai-mica-speranta-de-viata-din-ultimele-doua-decenii-si-jumatate, postat și vizitat pe 25 decembrie 2022

About Author

Translate »