UCRAINA: ÎN AȘTEPTAREA SOLUȚIONĂRII OSTILITĂȚILOR

Home / UCRAINA: ÎN AȘTEPTAREA SOLUȚIONĂRII OSTILITĂȚILOR

Emilian M. Dobrescu

Economia

Ucraina se pregăteşte să vândă mari companii de stat, inclusiv de utilităţi şi uzine metalurgice, la preţuri mici, pentru a-şi consolida bugetul dependent de ajutoare şi pentru a pune capăt, pe de altă parte, deceniilor de practici postcomuniste de corupţie şi proastă gestionare, care au subminat economia[1]: dacă măsura va fi aprobată de Parlament, Ucraina ar putea câştiga peste 400 de milioane de dolari, în cel mai bun caz, prin vânzarea companiilor de utilităţi şi a celor siderurgice, precum şi a unui producător de îngrăşăminte şi a unui producător de insulină. Alte 190 de milioane de dolari pot veni din închirierea de terenuri agricole, a declarat Rustem Umerov, şeful Fondului Proprietăţii de Stat din Ucraina (PSFMU), într-un interviu acordat Bloomberg. El a recunoscut că puţini Oameni ar vrea să investească într-o ţară aflată în război, dar i-a îndemnat pe potenţialii investitori să se gândească la Ucraina ca la o investiţie de viitor, ce s-ar putea dovedi de 20 de ori mai profitabilă decât pare în prezent.

Printre companiile ce ar putea fi privatizate se numără producătorul de amoniac Odeski Priportovi Zavod, producătorul de titan United Mining şi Uzina de titan-magneziu de la Zaporojie, producătorul de insulină Indar şi producătorul de energie Centrenergo PJSC.

În Timp ce Guvernul se aşteaptă să obţină 6 miliarde de hrivne (162 de milioane de dolari) din vânzarea companiilor de stat în 2023, Rustem Umerov spune că ar putea obţine o sumă potenţial de patru ori mai mare dacă planurile de vânzare şi de leasing vor merge mai departe. Acest lucru depinde de Parlament, care trebuie mai întâi să aprobe legislaţia pentru a permite privatizarea companiilor mari şi închirierea terenurilor agricole deţinute de stat. Deputaţii sunt împărţiţi în două tabere – pro şi contra. În cazul în care Parlamentul nu reuşeşte să adopte legile necesare, alternativa ar fi ca statul să se orienteze către societăţi mixte cu alte companii de stat pentru a uşura povara asupra finanţelor publice.

          Logica militară prevalează

            Afluxul de echipamente militare în Ucraina a prezentat tot Timpul un risc de escaladare și deturnare a armelor, a avertizat pe 8 februarie 2023, în fața Consiliului de Securitate, Înaltul Reprezentant al Națiunilor Unite pentru Afaceri de Dezarmare, Izumi Nakamitsu, care a cerut încetarea atacurilor asupra zonelor locuite[2]: referindu-se la „tragica aniversare” a începerii ofensivei militare a Rusiei în Ucraina începând cu 24 februarie 2022, care „a provocat suferințe nespuse poporului ucrainean și a creat repercusiuni în întreaga lume”, doamna Nakamitsu a detaliat asistența militară primită de Ucraina din partea mai multor guverne.

            Izumi Nakamitsu a raportat astfel „transferul de arme și muniție convențională grea, vehicule de luptă de infanterie, capacități de apărare aeriană, sisteme de artilerie de mare calibru, vehicule aeriene de luptă fără pilot și rachete, precum și arme de calibru mic”, la care mai recent s-au adăugat „din ce în ce mai importante sisteme moderne” precum tancurile de luptă. Potrivit Înaltului Reprezentant pentru Afaceri de Dezarmare al ONU, alte state au transferat arme, cum ar fi dronee de luptă, către forțele armate ruse pentru a fi utilizate în Ucraina, precum și arme convenționale puternice, cum ar fi rachetele de artilerie.

            Evitați escaladarea și deturnarea armelor

            Dna Nakamitsu a remarcat că afluxul masiv de arme în orice situație de conflict armat sporește temerile de escaladare și că măsurile de prevenire a potențialei deturnări a unor astfel de arme și muniții sunt esențiale pentru redresarea post-conflict și securitatea regională, precum și pentru prevenirea conflictelor în alte regiuni. În conformitate cu standardele internaționale, orice transfer de arme și muniție ar trebui, a spus ea, să includă evaluări ale riscurilor înainte de transfer și verificări după expediere, cum ar fi inspecții la fața locului și auditări ale utilizatorilor finali. Prevenirea deturnării necesită, un schimb de informații între statele importatoare, de tranzit și exportatoare, o contabilitate adecvată, protejarea armelor și munițiilor și controale la frontieră: „Transparența în domeniul armamentului este o măsură crucială de consolidare a încrederii, care poate servi la reducerea tensiunilor și ambiguităților dintre statele membre”, a declarat Izumi Nakamitsu amintind că Registrul armelor convenționale al Națiunilor Unite și Tratatul privind comerțul cu arme rămân instrumente cheie în această privință. Ea a încurajat statele membre să participe la aceste mecanisme de transparență, deoarece „comportamentul previzibil și transparent al statelor poate reconstrui încrederea reciprocă și poate ajuta la prevenirea conflictelor”.

            Doamna Nakamitsu a dorit, de asemenea, să reafirme responsabilitatea tuturor părților implicate în conflict de a proteja civilii și infrastructura civilă. Deplângând bilanțul, probabil mai mic decât realitatea, a 18.657 de victime civile, inclusiv 7.110 morți și 11.547 răniți în Ucraina de la începutul ofensivei ruse, ea a confirmat Consiliului de Securitate că majoritatea civililor morți și răniți sunt victime ale explozivilor armelor, inclusiv artileria grea, precum și a sistemelor de lansare a rachetelor multiple.

            Izumi Nakamitsu a descris efectele conflictului asupra infrastructurii și serviciilor civile esențiale, precum și consecințele lor umanitare directe: „case, școli, drumuri și poduri distruse, grave distrugeri asupra spitalelor și instituțiilor sanitare. Perturbarea apei, gazelor, încălzirii și electricității cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice agravează criza umanitară din Ucraina. Aceste atacuri constituie o escaladare inacceptabilă a războiului, iar civilii plătesc cel mai mare preț pentru că principiile umanitare trebuie respectate și „trebuie luate toate măsurile posibile pentru a evita sau, în orice caz, pentru a minimiza victimele civile și deteriorarea infrastructurii civile”.

            Interzicerea folosirii armelor explozive în zonele populate

            Izumi Nakamitsu a reiterat apelul neechivoc al Secretarului General al ONU, António Guterres, adresat părților în conflict de a se abține de la utilizarea armelor explozive în zonele populate, un ecou al declarației politice adoptate de ONU în noiembrie 2022, de către 80 de state privind întărirea protecției civililor împotriva acțiunilor militare: „Reiterez apelul meu către statele membre să pună în aplicare această declarație, care este un pas important în eforturile noastre de a proteja mai bine civilii. Atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile trebuie să înceteze”.

            Constatând pierderile imense și devastările din Ucraina din perioada februarie 2022 – februarie 2023 și perspectivele de pace care „continuă să se diminueze”, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri de Dezarmare al ONU a recunoscut că „perspectiva unei soluții negociate pare în prezent subțire atât Timp cât logica militară actuală continuă să prevaleze” și a cerut Adunării Generale să susțină o soluționare pașnică. „O escaladare și prelungirea ulterioară a conflictului ar duce doar la și mai multe suferințe insuportabile, iar transferul de echipament militar în sprijinul Ucrainei nu trebuie să deraieze aspirația la pace a tuturor națiunilor lumii”.

          OZN-uri la Kiev

Un raport publicat la finalul lunii februarie 2023 de Oamenii de știință de la Observatorul Astronomic din Kiev (MAO), a descris „un număr semnificativ de obiecte a căror natură nu este clară”, inclusiv mai multe așa-numite „fantome” care păreau complet negre pe Cer și păreau să treacă prin atmosferă cu o viteză de până la 53.000 km/h – aproximativ de două ori mai rapid decât o rachetă balistică intercontinental[3]: autorii raportului au descris aceste obiecte fantomă ca fiind UAP – denumirea preferată de comunitatea științifică pentru obiectele zburătoare neidentificate, sau OZN-uri – fără a încerca să excludă explicații mai evidente, cum ar fi sateliții, dronele sau rachetele rusești. Raportul MAO despre obiectele zburătoare neidentificate (OZN) care au zburat pe Cerul Ucrainei a fost respinse oficial de către Academia Națională de Științe a Ucrainei (NASU), citându-se „erori semnificative” în metodele și rezultatele raportului: „Prelucrarea și interpretarea rezultatelor au fost efectuate la un nivel științific necorespunzător și cu erori semnificative în determinarea distanțelor față de obiectele observate”, a scris un grup de oameni de știință de la NASU, într-o declarație dată publicității.

Echipa de la NASU a adăugat că raportul „nu a îndeplinit cerințele profesionale pentru publicarea rezultatelor cercetării științifice”; în raportul lor, cercetătorii de la Observatorul Astronomic din Kiev au analizat observațiile asupra unor obiecte ciudate, care se mișcă rapid, detectate de unul dintre cele două observatoare din apropierea Kievului. Echipa de la MAO a dedus distanța, dimensiunea și viteza acestor obiecte pe baza cantității de lumină de fundal pe care fiecare dintre ele părea să o blocheze, concluzionând că multe dintre obiectele misterioase aveau aproximativ dimensiunea unui avion, dar se deplasau prin atmosferă cu viteza unei nave spațiale. „Autorii nu oferă argumente care să susțină că printre UAP-urile observate s-ar putea afla fenomene naturale sau obiecte artificiale de origine extraterestră”, au scris cercetătorii de la  NASU.


[1] Vezi sitte-ul Măsuri disperate în economia ucraineană: Guvernul de la Kiev scoate la vânzare mari companii de stat pentru a face rost de bani – Știri de ultimă oră | Stiripesurse.ro, postat și vizitat pe 21 aprilie 2023

[2] Vezi site-ul Ukraine : la logique militaire repousse le règlement du conflit, avertit une haute responsable de l’ONU | ONU Info, postat I vizitat pe 8 februarie 2023

[3] Vezi site-ul https://www.stiripesurse.ro/ozn-uri-fantoma-pe-cerul-ucrainei-oamenii-de-stiinta-de-la-observatorul-astronomic-din-kiev_2811185.html, postat și vizitat pe 28 februarie 2023

About Author

Translate »